Dwugodzinne drożdżowe ze śliwkami, bez wyrabiania

Ciasto z przepisu Mamy. Proste drożdżowe, bez wyrabiania. Z sezonowymi owocami i tradycyjną kruszonką. Zawsze smaczna klasyka w wersji uproszczonej, dla zabieganych i leniwych.

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 50 g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • śliwki
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Ubij lekko trzepaczką jajka z cukrem. Umieść w misce. Dodaj pozostałe składniki, w podanej kolejności: mąkę, drożdże, mleko, olej i mąkę. Po 2h wymieszaj, dodając szczyptę soli. Wyłóż ciasto do formy 20 x 30 cm. Na wierzchu rozłóż wypestkowane owoce. Z mąki, masła i cukru zagnieć kruszonkę i przykryj nią śliwki. Piecz w 180 st. C. ok. 30 min.

8 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*