Makaron z cukinią, ricottą i miętą

Gdzieś kiedyś słyszałam/czytałam o połączeniu cukinii i mięty, ale nie dałam się przekonać. Bo jak dla mnie mięta najlepiej smakuje w herbacie. Ponieważ jednak czasem kompozycje do których jestem sceptycznie nastawiona się sprawdzają (przypomniałam sobie o jajecznicy z mięta i chłodniku ogórkowym), postanowiłam dziś zaryzykować. I ani trochę nie żałuję. Cukinia z miętą smakowała naprawdę dobrze. Tak zupełnie inaczej. A kremowa ricotta utworzyła pyszny sos. W mojej opinii danie zasługuje na piątkę z dużym plusem.

  • 1 duża cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • ok. 200 g serka ricotta
  • liście świeżej mięty (ok. 10)
  • sól i swieżo mielony pieprz
  • olej do smażenia
  • makaron do podania, np. penne

Podsmaż pokrojony na plasterki czosnek na rozgrzanym oleju. Wyjmij go gdy zacznie robić się brązowy. Dodaj posiekaną cebulę i smaż 1-2 min. Następnie dodaj cukinię pokrojoną w słupki. Oprósz solą i pieprzem. Duś kilka minut, aż stanie się półtwarda. Wmieszaj posiekaną miętę, a następnie ser ricotta oraz odrobinę wody z gotującego się makaronu. Dopraw w miarę potrzeby solą i pieprzem. Połącz z makaronem i podawaj.

6 komentarzy

  1. Akurat wczoraj jadłam na obiad bardzo podobne danie, jednak bez dodatku mięty. Kiedy będę miała ją pod ręką, nie omieszkam się dodać 🙂 Pyszności.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*