Chleb z orzechami włoskimi

Kolejna odsłona chleba na zakwasie, który piekłam ostatnio w wersji ze słonecznikiem i pestkami dyni (na piknik wielkopolskich blogerów). Ty razem dodałam orzechy włoskie. Mimo, że zmniejszyłam udział mąki graham (żeby nie przytłumiała aromatu orzechów) chlebek wyszedł dość ciemny. Miał mięsisty, wilgotny miąższ i smakował wybornie. Szczególnie w towarzystwie ricotty i miodu z mniszka lekarskiego, który otrzymałam w prezencie od Karmel-itki.

  • porcja zakwasu żytniego (4 łyżki)
  • 1 szklanka mąki żytniej 2000
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 szklanka maki pszennej graham typ 1850
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 720
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 100 g orzechów włoskich
  • 1 szklanka letniej wody

Wymieszaj zakwas z mąką i wodą. Przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 8h. Odłóż 4 łyżki, wstaw do lodówki i użyj do następnego chleba. Do reszty dodaj mąkę, sól, cukier, orzechy oraz wodę, tak by powstało dość zwarte ciasto. Uformuj bochenek lub umieść w foremce keksowej (idealna będzie taka o długości 20 cm). Odstaw do wyrośnięcia, na ok 1-2h, najlepiej do piekarnika z zapaloną lampką. Piecz 10 min w temperaturze 220 stopni, a następnie jeszcze 40-50 min w 180 stopniach.

Czegoś brakowało do tej ricotty… Miód pasował jak ulał.

6 komentarzy

  1. jakie cudowne, apetyczne zdjęcie Kasiu!
    chleb wspaniały, ma śliczny kolor i bardzo ładną strukturę. do tego tak go pięknie podałaś. i cieszę się, że korzystasz z miodku ;] mam nadzieję, że smakuje.
    ja jakoś tak.. nie mogę się zebrać, by upiec. aj tam, muszę w końcu! chyba w przyszły weekend, bo teraz już nie mam weny.

  2. coś dla mnie, szkoda że mój współlokator nie lubi chleba z orzechami, sama całego nie zjem, znaczy się pewnie bym zjadła, ale wolę się podzielić 😉

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*