Te ciasteczka ze słonecznikiem są wprost genialne! Musicie je wypróbować. Co prawda kruchy spód okazał się odrobinę zbyt mało słodki, ale to można bardzo łatwo poprawić. Ja bawiłam się z mąką kukurydzianą bo byłam ciekawa jak sprawdzi się w kruchym wypieku (była ok). Ale jeśli nie macie jej akurat „na stanie”, z powodzeniem możecie użyć w całości mąkę pszenną. Słonecznika w karmelu za bardzo nie zmieniajcie bo smakował wprost rewelacyjnie! Myślę, że mogłam dodać go zdecydowanie więcej. Polecam wyłożyć ciasto na większą formę niż ja, podpiec, a następnie wyłożyć podwójną porcję warstwy słonecznikowej.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szczypta sody
- 1 łyżeczka kawy instant
- 1/3 szklanki cukru Muscovado (ale proponuję dać ok. 2/3)
- 1.5 łyżki kakao
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Masa karmelowo-słonecznikowa:
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 150 g ziaren słonecznika
Wymieszaj w malakserze mąkę, sodę, kawę, kakao i masło. Następnie dodaj jajko oraz jogurt. Uformuj jednolite ciasto i wstaw do lodówki na co najmniej 30 min. Wyłóż do formy tortowej (najlepiej połowę porcji) i piecz ok. 10-15 min w 180 st. C. W międzyczasie przygotuj masę karmelową. Rozpuść masło, dodaj cukier, miód i jogurt grecki. Wsyp słonecznik, wymieszaj, a następnie przenieś na podpieczony spód. Piecz jeszcze ok. 20 min, do czasu aż słonecznik stanie się złotobrązowy.
Czekoladowe ciasteczka ze słonecznikiem w karmelu – „osobno”.
Z tego przepisu skorzystała m.in. Marta z Desernika. Zobaczcie jej dzieło.
Jakie piękne zdjęcie! Naprawdę… Aż ma się apetyt na takie ciasteczko 🙂
Pięknie wyglądają! Z chęcią spróbowałabym takich ciasteczek:)
bardzo apetyczne, bardzo zachęcające :))
Rajskie – prawdziwie zasłużona nazwa. Muszę wypróbować ten przepis :).
Ten słonecznik w karmelu brzmi i wygląda przecudownie, z pewnością wypróbuję do wielu deserów 🙂
moje pierwsze skojarzenie „musza być zdrowe” 🙂
Wygląda kapitalnie! 🙂 Zabieram kawałek 😉
niesamowicie smakowicie wyglądają!:)
fajnie wygląda, ciekawie jak smakuje:)
Piękne się prezentują 🙂
masa karmelowo słonecznikowa musiała cudnie chrupać!
Dam się skusić :)!
Zrobiłam dziś, pyszne! W przepisie brakuje kilku informacji np. o ilości cukru czy temperaturze pieczenia, ale jakoś sobie poradziłam i wszystko wyszło idealnie, zapraszam do obejrzenia efektu 🙂
Piękny ten efekt 🙂 Wybacz, że umknęły mi informacje, które wskazujesz. Już dopisałam co trzeba.
rewelacja. zastanawiam się tylko czym przełamać słodycz karmelu góry… może niesłodka bita śmietana? albo jakiś kwaskowy owocowy mus?
Te ciasteczka nie są przeraźliwie słodkie. Myślę, że nie ma potrzeby łączyć ich z bitą śmietaną albo musem. A może dobrym pomysłem będzie dodanie odrobiny soli? Robiłam ostatnio solony sos karmelowy: http://wkrainiesmaku.pl/14949/ciasto-dyniowe-z-solonym-sosem-karmelowy/. Był boski!
[…] słodkieetykiety:orzeszki ziemneDrukujMocno orzechowe i mocno czekoladowe ciastka, podobne do moich rajskich ciasteczek ze słonecznikiem. Łatwe w przygotowaniu i można je długo […]
[…] na którą pozwoliłam sobie po lekturze notatek z opisami moich wcześniejszych doświadczeń z: rajskimi ciasteczkami ze słonecznikiem i czekoladowymi batonikami z fistaszkami w […]
[…] tym, że słonecznik świetnie smakuje na słodko przekonałam się już jakiś czas temu piekąc rajskie ciasteczka. Dziś miałam okazję podzielić się doświadczeniem i zaproponować upieczenie tortu z okazji […]
Mam pytanie czy zamiast cukru Muscovado moge dodać trzcinowy albo zwykly?
Oczywiście, możesz. Ale smak będzie zdecydowanie inny. Muscovado ma charakterystyczny, melasowy aromat.