Cupcakes z buraczkami

Była już marchewka w wypiekach, dynia i cukinia. Teraz nastała pora na przetestowanie buraczków. Praktycznie wszyscy degustatorzy zadeklarowali, że  nigdy nie zgadliby z czego są te babeczki. Ja jednak wyczuwałam posmak buraków. I nie dokońca zadowoliła mnie tekstura, gdyż była dość sypka. Być może za sprawą kakao, być może zbyt długiego pieczenia. Generalnie ciasto było ok (szczególnie z truskawkami i bitą śmietaną), ale jak dla mnie podobne cukiniowe wygrywa konkurs.

Porcja na 24 standardowe babeczki, średnią blaszkę lub keksówkę

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 2 niepełne szkl. puree z buraczków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szkl. mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>