Graham z automatu

Piekłam już chleb graham w foremce keksowej, graham z pestkami dyni bez formy, a teraz postanowiłam zrobić ten sam chleb w automacie. Wypiek z maszyny różnił się od tego z piekarnika. Był mniej zbity i wilgotny. Ale również dobry.

  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1.5 wody
  • 3 szklanki mąki graham 1850
  • 1 szklanka mąki tortowej 450

Wymieszaj zakwas z wodą i mąką żytnią w formce z automatu. Ostaw w ciepłe miejsce na ok. 12h. Odłóż ok. 3-4 łyżki (na kolejny chleb) i wstaw do lodówki.

Do zaczynu dodaj sól, cukier, wodę i obie mąki. Ustaw program do wypieku chleba pełnoziarnistego o wadze 750 g. I to wszystko. Poczekaj jedynie aż chlebek się upiecze.

9 komentarzy

  1. Chleb wygląda bardzo smakowicie 🙂 i chciałabym go zrobić w automacie do pieczenia chleba, ale mam kilka pytań:
    1. Co znaczy 1.5 wody (II cz. przepisu)?
    2. Czy następny chleb piecze się tylko z tego zakwasu (3-4 łyżki) powstałego po 12 godz. odstania w cieple składników z I cz. przepisu przed pieczeniem chleba? Czy jeszcze trzeba dodać inny zakwas?
    3. Czy można użyć drożdży zamiast zakwasu i w jakiej ilości?

  2. Chleb jest bardzo smaczny zupełnie inny niż na drożdżach Polecam wszystkim Bardzo dziękuję za przepis. 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*