Muffinki z dynią, czekoladą i żurawiną

Puszyste, korzenne, cynamonowo-karmelowe i raczej z tych słodszych. Z dodatkiem kwaskowej żurawiny i ciemnej czekolady. Pyszne jesienne muffinki, idealne na chłodnawy wrześniowy wieczór przy herbatce z przyjaciółkami.

Na zdjęciu w tle – keks z cukinią i camembertem

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • 1/2 szklanki cukru Muscovado
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki startej surowej dyni
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g suszonej żurawiny

„Normalnie” przygotowuję muffinki typową metodą, czyli przez dodanie składników mokrych do sypkich. Tym razem jednak bardzo mi się śpieszyło i po prostu do miski z mąką, solą, proszkiem, sodą, cynamonem, imbirem i cukrem dodałam pozostałe składniki i wymieszałam łyżką. Piekłam w 180 st. ok. 20 min.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>