Muffinki z dynią i skórką pomarańczową

Ponieważ upieczonych w sobotę wieczorem muffinków z dynią, czekoladą i żurawiną w niedzielę rano już nie było, zostałam poproszona o kolejne. Więc zrobiłam. Znów z dynią, której mamy teraz urodzaj. Tym razem jednak nie korzenne, a pomarańczowe, z kandyzowaną skórką.

  • 1.5 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru Muscovado
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki olejku pomarańczowego
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1.5 szklanki surowej dyni

Zetrzyj dynię na dużych oczkach. W dużej misce połącz sypkie składniki i skórkę pomarańczową (możesz odłożyć trochę do dekoracji). W mniejszej misce połącz mokre składniki. Wmieszaj je do suchych, dodając startą dynię. Przełóż do muffinkowej formy i piecz ok. 20 min w 180 st. C.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*