Ogórki z miodem

Na połączenie ogórka i miodu z pewnością sama bym nie wpadła. Podpatrzyłam je u Grażyny. Podobno wychwalał je Piotr Bikont w „Albumie polskich smaków”. Na początku byłam bardzo scepytycznie nastawiona do słodkich ogórków, ale również zaintrygowana. Ponieważ przygotowanie takiej przekąski nie zajmuje więcej niż 5 min postanowiłam spróbować. I stwierdzam, że pomysł naprawdę nie jest zły. Poszłam też krok dalej i dodałam ser pleśniowy. A potem ricottę. Wszystkie wersje mi pasowały. Najbardziej ta ostatnia. Z pysznym ciemnych chlebem z orzechami włoskimi.

  • ogórki (szklarniowe lub gruntowe)*
  • płynny miód
  • ser: pleśniowy, ricotta lub jakikolwiek inny (twarożek? żółty?)
  • opcjonalnie sól

Przekrój ogórki wzdłuż. Lekko wydrąż łyżeczką. Powstałe zagłębienia napełnij miodem lub serem i miodem. Jego słodki smak możesz przełamać szczyptą soli. Od razu podawaj.

* Jeśli ogórki będą miały grubą skórkę możesz je obrać.

 

7 komentarzy

  1. Sentymentalnie patrzę na te ogórki…
    Są pyszne.
    W moim dzieciństwie jedliśmy je na podwieczorek na tarasie u Dziadków.
    Było pięknie!
    Pozdrowienia.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*