Sałatka z cukinią, fetą i malinowym vinaigrette’m

Sukces sałatki z kurczakiem i malinowym vinaigrette’m zmotywował mnie do kolejnych eksperymentów z tym dressingiem. Tym razem przyrządziłam go nieco inaczej – z octem winnym zamiast balsamicznego i bez miodu. Jego wyraźnie kwaśny smak doskonale łączył się ze słoną fetą i gorzkawą rukolą. Kompozycji dopełniała łagodna w smaku cukinia i liście szpinaku.

  • świeży szpinak
  • rukola
  • cukinia
  • ser feta
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka roztartych malin
  • 1 łyżeczka musztardy (użyłam sarepskiej)
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • prażone pestki dyni

Cukinię pokrój w cienkie plasterki. Delikatnie skrop oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (opcjonalnie). Wyłóż na papier do pieczenia i piecz ok. 10 min w 180 st. C lub zgriluj na patelni/grillu elektrycznym. Umyj i osusz liście szpinaku oraz rukoli. Pestki dyni upraż na suchej patellni.

W dość dużym naczyniu umieść ocet, maliny oraz musztardę. Cały czas mieszając trzepaczką dodawaj stopniowo oliwę, tak by powstały sos miał gładką, jednorodną konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. Połącz ze szpinakiem, rukolą, cukinią oraz rozkruszoną fetą. Posyp prażonymi pestkami dyni i podawaj. Np. z pełnoziarnistym pieczywem. Ja wybrałam chleb z kaszą gryczaną domowego wypieku.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*