Krewetki i płonąca patelnia

Krewetki z papryką, cebulką i suszonymi pomidorami przygotowanie podczas warsztatów Polskiej Akademii Kulinarnej. Przyrządzanie tego dania było wyjątkowo ekscytującą zabawą. Ze względu na etap flambirowania. Dla mniej wtajemniczonych napiszę, że to technika kulinarna polegająca na podpaleniu alkoholu – w tym przypadku Metaxy. Próbowanie dania też było dość ekscytujące bo nie spodziewałam się żeby krewetki w śmietanie mogły mi smakować. Ale smakowały. Posypałabym je jeszcze tylko prażonymi migdałami, podała z grzankami lub makaronem i absolutnie perfekcyjna kolacja gotowa.

  • 8 krewetek królewskich
  • 100 g kolorowej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 50 g cebuli
  • 100 g śmietany
  • 20 ml METAXY
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki parmezanu

Pokrój papryki w cienkie paski, a cebulę w piórka. Zalej oliwą z suszonych pomidorów i marynuj ok. 1h. Podsmaż na patelni. Gdy warzywa będą półtwarde dodaj krewetki i dalej podsmażaj 3-4 min. Zalej METAXĄ i podpal. Gdy płomień zgaśnie wmieszaj śmietanę. Podawaj z parmezanem.

Tak wyglądała ta moja płonąca patelnia.

Zdjęcie zrobiła Kulinarna Piniata za co bardzo dziękuję.

7 komentarzy

  1. Uwielbiam krewetki, więc chętnie bym tego dania spróbowała. Może pokuszę się o jego wykonanie, ale element z płonącą patelnią chyba pominę (brakuje mi odwagi) i udam, że nie doczytałam 😉

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*