Tuńczyk z salsą pomidorowo-oliwkową i buraczanym puree

Świetna rybka na ostro w towarzystwie pysznych buraczków. W mojej opinii salsa oliwkowa jest zupełnie opcjonalna. Tuńczyk i bez niej smakuje wybornie. I bardzo dostojnie prezentuje się na talerzu.

  • polędwica z tuńczyka

Marynata

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 mała ostra papryczka
  • sól, pieprz

Sos

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 1 posiekany pomidor bez skórki
  • 3 posiekane oliwki Kalamatas bez pestki
  • 1 łyżka posiekanek świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Pureé z buraczków

  • 400 g mrożonego puree z buraczków
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki śmietany

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i rozsmaruj na tuńczyku. Odstaw na 1h. W międzyczasie połącz wszystkie składniki salsy. Usmaż rybę na grillowej patelni. Wyłóż na talerz i polej salsą.

Zeszklij cebulę na oleju, dodaj pureé z buraczków i odparuj nadmiar wody. Wmieszaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Podawaj jako dodatek do tuńczyka.

 

 

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*