Łosoś z ziemniakami, kuminem, smażoną rukolą i zielonym groszkiem

Bardzo proste danie, które przyrządzałam na warsztatach Polskiej Akademii Kulinarnej. Miało być z żabnicą, ale tej zabrakło, więc zastąpił ją łosoś. Smakował typowo, jak łosoś. Ale ziemniaki zwyczajne już nie były bo nabrały przyjemnego aromatu dzięki kuminowi. W mojeje opinii gwoździem programu była jednak rukola z groszkiem i winem. Polecam jako niecodzienny dodatek obiadowy. Do przygotowania w dosłownie 5 min.

  • 200 g łososia
  • 1 dymka
  • 1 duży ziemniak
  • 1 mała papryka
  • 60 ml białego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki kuminu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • rukola
  • groszek mrożony
  • białe wino do podlania rukoli

FIlet z łososia pokrój na ok. 2 cm kostki. Oprusz solą i pieprzem, opanieruj w mące i podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Dodaj posiekany czosnek, dymkę, kumin, a następnie podlej winem. Dodaj ziemniaki i paprykę.  Duś ok. 20 min pod przykryciem, dolewając w razie potrzeby trochę wody. Wyjmij rybę, a sos zredukuj na dużym ogniu.

Rozmrożony groszek wrzuć na rozgrzaną oliwę. Smaż ok. 3 min. Dodaj rukolę, podlej winem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj wraz z rybą, ziemniakami i sosem.

 

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*