Łosoś pieczony w pergaminie z ciepłą sałatką z fasolki szparagowej

Ostatnie z dań przyrządzanych podczas warsztatów Polskiej Akademii Kulinarnej. Tym razem z ładnym zdjęciem autorstwa Gosi Mikołajczyk, czyli pani fotograf, która profesjonalnie utrwalała powstające dzieła w zaaranżowanym  obok kuchni mini-studiu. Znalazłam je ponieważ zauważyłam, że przygotowywane przez Dymitriosa i Marcina talerze były zawsze wynoszone do przyległego pomieszczenia. Udałam się więc ich śladem i trafiłam na owo studio. Pani Gosia bardzo miłe mnie przywitała i zdradziła kilka tajników swojej pracy. Jej efekty widać poniżej.

  • 150 g łososia
  • po 2 gałązk: rozmarynu, estragonu, tymianku, bazylii, mięty
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 20 ml białego wina
  •  sól, pieprz
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 20 g suszonych pomidorów
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 40 ml białego wina
  • 20 ml octu balsamicznego

Wytnij kwadrat pergaminu o boku ok. 25 cm. Posmaruj oliwą z oliwek, ułóż filet z łososia. Dopraw go solą i pieprzem przykryj ziołami, posyp skórką z cytryny, polej sokiem z cytryny i winem. Całość zawiń, umieść na blaszce i piecz ok. 17 min w 200 st. C.

Ugotuj fasolkę al dente. Podsmaż na oleju z dodatkiem suszonych pomidorów i plasterkami czosnku. Podlej winem oraz octem balasamicznym. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pieczonym łososiem.

 

 

 

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*