Muffinki pomarańczowe

Klasyczne muffinki, powstałe jako instruktażowe dla Mamusi. Moim zdaniem idealne. Muszę przyznać, że przepis wszedł do jej kanonu wypieków tylko z jedną modyfikacją – zmianą cukru brązowego Muscovado na brązowy Demerara (ze względu na trudną dostępność tego pierwszego w naszym miasteczku).

Niegdysiejsze zdjęcie…

  • 2 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru Muscovado
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
  • 100 g czekolady deserowej
  • + lukier pomarańczowy i kandyzowana skórka pomarańczowa

Pokrój czekoladę na małe kawałeczki. Foremkę do muffinów wyłóż papilotkami. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

W mniejszym garnku wymieszaj mokre składniki: kefir, jajko, olej i olejek.

W większym garnku wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek, sodę i sól. Dodaj mokre składniki i czekoladę. Nie mieszaj za długo żeby nie formować glutenu. Mogą pozostać ślady mąki. Wyłóż do foremki i piecz ok. 20 min. Udekoruj lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Mamine muffinki, z 18 czerwca 2014 r.

Muffinki pomarańczowe

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*