Racuszki z kaszy manny i konfitura porzeczkowa z kardamonem

Delikatne jak chmurka placuszki z kaszki manny. Można je podawać z syropem klonowym, jak klasyczne pancakes, z twarożkiem, kremem czekoladowym albo dżemem. Ja wybrałam rewelacyjną konfiturę z czarnej porzeczki z kardamonem, którą otrzymałam w prezencie. Połączenie smaków jest absolutnie perfekcyjne i szczerze polecam amatorom domowych przetworów.

  • 1 szklanka kefiru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • opcjonalnie cukier
  • olej do smażenia
  • do podania: konfitury, twarożek, jogurt, sery (pleśniowe, żółte, feta, etc.)

Połącz kefir z kaszą manną, solą, sodą i jajkami. Możesz również dodać cukier. Wykładaj niewielkie ilości ciasta na rozgrzany tłuszczlub suchą patelnię. Smaż na złoty kolor. Podawaj na słodko – z konfiturami, czekoladą, sosem karmelowym, syropami, bądź na wytrawnie – z serami i sosem, np. pomidorowym.

8 komentarzy

  1. Zrobiłem wczoraj – świetna opcja. Raz, że niezwykle szybko się robi. Dwa, że smakowały i na słodko z konfiturą z czerwonej borówki, a że zostało mi ciasta, to na kolację zjadłem z pesto i ricottą, i też smacznie.
    Swoją drogą dżem z czarnej porzeczki był zawsze moim ulubionym dodatkiem do placków ziemniaczanych, następnym razem dodam jeszcze kardamon ;)

  2. Dziękuję za wspaniały przepis. Ja podałem racuszki z dżemem z owoców leśnych z Pińczowa. Wszystkim smakowały i będę musiał w najbliższym czasie powtórkę. Pozdrawiam.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>