Delikatne jak chmurka placuszki z kaszki manny. Można je podawać z syropem klonowym, jak klasyczne pancakes, z twarożkiem, kremem czekoladowym albo dżemem. Ja wybrałam rewelacyjną konfiturę z czarnej porzeczki z kardamonem, którą otrzymałam w prezencie. Połączenie smaków jest absolutnie perfekcyjne i szczerze polecam amatorom domowych przetworów.
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka kaszy manny
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 jajka
- opcjonalnie cukier
- olej do smażenia
- do podania: konfitury, twarożek, jogurt, sery (pleśniowe, żółte, feta, etc.)
Połącz kefir z kaszą manną, solą, sodą i jajkami. Możesz również dodać cukier. Wykładaj niewielkie ilości ciasta na rozgrzany tłuszczlub suchą patelnię. Smaż na złoty kolor. Podawaj na słodko – z konfiturami, czekoladą, sosem karmelowym, syropami, bądź na wytrawnie – z serami i sosem, np. pomidorowym.
Jakie delikatne! 🙂 Uwielbiam te placuszki.
o rety, rety 😉 jakie są śliczne, napatrzeć się nie mogę.
hm, ta konfitura, o której i mówiłaś wygląda bajecznie.
i zapewnie smakowity :]
Był naprawdę super. Polecam połączenie porzeczki i kardamonu.
Bardzo fajna alternatywa dla klasycznych pancakes z mąki, no i ta porzeczkowa konfitura, musi być pysznie. Wypróbuję chyba dopiero w następny weekend 🙁
Zrobiłem wczoraj – świetna opcja. Raz, że niezwykle szybko się robi. Dwa, że smakowały i na słodko z konfiturą z czerwonej borówki, a że zostało mi ciasta, to na kolację zjadłem z pesto i ricottą, i też smacznie.
Swoją drogą dżem z czarnej porzeczki był zawsze moim ulubionym dodatkiem do placków ziemniaczanych, następnym razem dodam jeszcze kardamon 😉
Zrobilam w niedziele na sniadanie, sa pyszne i wygladaly identycznie jak na zdjeciu! Pychota!!!
Super! Bardzo się cieszę 🙂
Dziękuję za wspaniały przepis. Ja podałem racuszki z dżemem z owoców leśnych z Pińczowa. Wszystkim smakowały i będę musiał w najbliższym czasie powtórkę. Pozdrawiam.