Kokosowe ciasteczka nadziewane Nutellą

Ciasteczka, które powstały na specjalne zamówienie. Miały być z kokosem i Nutellą, więc takie zrobiłam. Niestety, niebardzo wiedziałam jak zamknąć nadzienie by nie wypłynęło. Kluczem okazała się mocno schłodzona Nutella, którą łatwo było przykryć ciastem. Z miękką „szło” znacznie gorzej, więc polecam rozpocząć przygotowywanie tych ciasteczek od włożenia Nutelli do zamrażalnika.

  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1.5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • schłodzona Nutella
  • biała czekolada lub lukier + dodatkowe wiórki kokosowe

Utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajko, dalej ucierając, a następnie mleko i ekstrakt. Wmieszaj mąkę połączoną z sodą oraz wiórki kokosowe. Formuj niewielki kuleczki i delikatnie rozpłaszczaj je w dłoni. W środku zrób wgłębienie w którym umieść Nutellę. Przykryj kawałkiem ciasta, dociśnij, wyłóż na blaszkę i piecz ok. 12 min w 180 st. C. Po wystudzeniu możesz pokryć ciasteczka roztopioną białą czekoladą lub lukrem oraz dodatkowymi wiórkami kokosowymi.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*