Pierniczkowe cookies z suszonymi śliwkami i czekoladą

Pyszne ciasteczka, idealne na wigilijny stół. To takie troszkę nietypowe pierniczki. Wyglądają jak klasyczne amerykańskie cookies, z typową skorupką, spękaniami i miękkim środkiem (osiągniętymi dzięki stopieniu masła i użyciu wysokomelasowego cukru). Smakują jednak dobrze znaną Polakom przyprawą korzenną, kojarzącą nam się ze Świętami. W mojej opinii to bardzo ciekawe połączenie amerykańskiej i polskiej tradycji. Bardzo polecam!

  •  100 g masła
  • ½ szklanki białego cukru
  • ½ szklanki cukru Muscovado
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • ¼ łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (użyłam Dr. Oetker’a)
  • ok. 10 suszonych śliwek
  • 100 g ciemnej czekolady

Stop masło, dodaj oba cukry i czekoladę. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj, by powstała gładka jednorodna masa. Następnie połącz masę z suchymi składnikami: mąką, sodą i przyprawą do piernika. Na koniec dodaj pokrojone śliwki i kawałki czekolady. Poczekaj ok. 3-5 min by ciasto lekko stwardniało i było łatwiejsze w formowaniu. Wykładaj porcje ciasta (lekko spłaszczone kulki) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) 10-12 min. Wyciągnij ciastka w momencie gdy zaczną być chrupiące przy brzegach. W środku mogą wydawać się niedopieczone, ale muszą takie pozostać by utworzyły się na nich charakterystyczne spękania.

A to wersja z 21 grudnia 2015 r.

Cookies piernikowe

7 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*