Budyń z otrębami owsianymi i cappuccino

Pomysł na wypróbowanie połączenia owsianki i budyniu powstał podczas wizyty Lucy, która tak jak ja jest fanką owsianek. Przyrządziłyśmy deser zgodnie z krążącym przepisem, czyli użyłyśmy 3 szklanki mleka i 5 łyżek płatków owsianych. Jak dla mnie te ostatnie były zbyt twarde (może za krótko gotowałyśmy?), dlatego postanowiłam zastąpić je otrębami owsianymi. Efekt bardzo mi się spodobał, a przepisem dzielę się poniżej.

  • 500 + 125 ml mleka
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki cappuccino
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru

Zagotuj 2 szklanki mleka z otrębami owsianymi i chwilę pogotuj. Dodaj cappuccino, kawę i cukier. Proszek budyniowy rozprowadź w pozostałym mleku. Wlej do wrzącego mleka i cały czas mieszając gotuj ok. 30 s.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*