Pierogi z wątróbką i majerankiem

Nie ma jak pierogi! Dziś z wątróbką, cebulką i majerankiem. Podawane z kwiatami nasturcji, które wspaniale ożywiają talerz. I smakują.

Mój farsz składał się ze tylko ze zblendowanej wątróbki, cebuli i majeranku. Ale można wzbogacić go np. kaszą gryczaną, pieczarkami, bułką tartą czy zieloną soczewicą. A majeranek zastąpić ziołami prowansalskimi. Kombinujcie!

Ciasto na pierogi:

  • 300 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli

Farsz z wątróbki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, świeży lub suszony majeranek
  • olej do smażenia
  • mleko do namoczenia wątróbki
  • + nasturcje – do dekoracji i zjedzenia

Podgrzej mleko do ok. 60-70 st. C. Wymieszaj z mąką i wyrób ciasto.

Wątróbkę zalej mlekiem. Po ok. 30 min oczyść i podsmaż na oleju, wraz z posiekaną cebulą. Dopraw solą (pod koniec smażenia bo inaczej wątróbka stwardnieje), pieprzem i majerankiem. Gdy ostygnie rozdrobnij malakserem, blenderem lub przepuszczając przez maszynkę do mięsa. Wykładaj porcje farszu na  koła wycięte z pierogowego ciasta. Zalep brzegi w ulubiony sposób. Gotuj we wrzątku ok. 5 min od momentu wypłynięcia. Podawaj z kwiatami nasturcji.

14 komentarzy

  1. Genialny pomysł. Lubię takie kombinacje, bo jak w moim przypadku dzieciaki kochają pierogi, a nie przepadają za wątróbką, więc w takim daniu na bank by smakowało. Kwestia tylko zestawienia smaku ziół, by im smakowało. Dziękuję. Pomysł już sobie zanotowałam. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia

  2. to ze wątróbka ma bardzo duzo witaminy C to wiadomo nawet więcej od cytryny.często robię pierogi dla dzieci . ja obgotowuje kawałki wątrobki wieprzowej .potem mielę jeszcze ciepła dodaje dość spory kawałek masła ono fajnie ją nawilży i miele z pęczkiem całym pietruszki nawet l z tymi młodymi łodyżkami .bo tam mnóstwo witaminy C. i świeżym majerankiem dosypuje troche suszonego .pieprz sól do smaku .wyrabiam masę .i robie pierozki takie fajne małe .sa naprawde dobre w smaku i nikt sie nie domyśla że to z watróbki takie smaczne .a robie je z względu na duża zawartośc witamin .Gotuje w wodzie i wrzucam kilka ziaren jałowca .wytwarza sie apetyczny aromat a ponad to polewam stopionym masełkiem .Polecam

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>