Makaron z wędzonym łososiem i orzechami włoskimi

Danie z serii „ekspresowo”. Wędzonego łososia wystarczy jedynie podgrzać z orzechami i śmietaną w czasie gdy gotuje się makaron. Pracy przy tym prawie wcale, a efekt rewelacyjny. Orzechy włoskie można zastąpić piniowymi, albo prażonymi migdałami. A zamiast natki pietruszki dorzucić koperek albo świeżą bazylię.

  • 1 cebula
  • garść orzechów
  • 150 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • makaron

Posiekaj cebulę i orzechy. Podsmaż na łyżce oleju. Dodaj pokrojonego na kawałki wędzonego łososia. Gdy stanie się lekko różowy dodaj śmietanę. Popraw do smaku świeżo mielonym pieprzem, opcjonalnie również czosnkiem. Nie dodawaj soli bo wędzony łosoś jest sam w sobie bardzo słony. Podawaj z dowolnym makaronem. Ja wybrałam dziś bucatini.

6 komentarzy

  1. […] W Krainie Smaku O mnieRSS 10/01/2013Kuskus z łososiem wędzonym i suszonymi pomidoramiw kategorii:Dania wegetariańskieDania z ryżem lub kasząSałatkiZ rybą lub owocami morzaokazja:Przyjęcie bufetoweetykiety:kuskussuszone pomidoryłosoś wędzonyDrukujKulinarno-zdjęciowe szaleństwa z produktami Ole! nie zakończyły się na kuskusie z kuczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami. Powstała jeszcze improwizowana sałatka z łososiem. Idealna na szybki lunch, również ten pakowany do pracy. Próbowaliśmy ją na zimno i podgrzaną w mikrofakówce. Mnie wersja druga znacznie bardziej odpowiadała. Pewnie dlatego, że po prostu wolę wędzonego łososia na ciepło, o czym mogliście przekonać się już kiedyś, z lektury przepisu na makaron z łososiem i orzechami. […]

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>