Ciasto i ciasteczka owsiane z musem jabłkowym i rodzynkami

Pyszne, aromatyczne i bardzo zdrowe ciacho. Bardzo podobne do batoników owsianych z jabłkiem, ale jeszcze bardziej „odchudzone”.

  • 1.5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru Muscovado
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki musu jabłowego
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 100 g rodzynek

Wymieszaj mąkę z płatkami owsianymi, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami korzennymi i cukrem. Wbij jajko i dodaj olej oraz mus. Dodaj pokrojone na niewielkie kawałki jabłka oraz rodzynki. Wymieszaj i wyłóż połowę ciasta do małej foremki keksowej. Piecz w 180 st. C. ok. 20-30 min. Z drugiej połowy uformuj ciasteczka. Piecz je ok. 15 min.

5 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*