Ziołowy kurczak ze śliwką w szynce parmeńskiej

Bardzo proste w wykonaniu, a ciekawe i całkiem wykwintne danie. Do jego stworzenia zainspirował mnie zestaw przypraw „Kulinarne Inspiracje” Kamis. Nie trzymałam się przepisu dołączonego do opakowania, ale z uzyskanego efektu jestem całkowicie zadowolona. Zamieniłam boczek na szynkę  parmeńską, pominęłam pieczarki i kolendrę. Do środka dodałam, zgodnie z sugestią producenta, suszone śliwki. Ale robiłam też wersję ze szpinakiem i serem pleśniowym, z suszonymi pomidorami, z pesto i z mozzarellą. Każda smakowała wybornie.

  • filet z piersi kurczaka
  • suszone śliwki
  • szynka parmeńska
  • śmietanka UHT 30%
  • zestaw Kulinarne Inspiracje KAMIS (czosnek, papryka, tymianek, rozmaryn, kolendra)
  • do podania: pieczone ziemniaki (ok. 500 g) i brokuły gotowane na parze

Ziemniaki pokrój w talarki. Dodaj 1 łyżkę oleju, rozmaryn, 1/2 porcji czosnku i wymieszaj. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Umyj i oczyść piersi z kurczaka. Wzdłuż każdego filetu zrób kieszeń. W każdą kieszeń wsyp po szczypcie czosnku i umieść 3-4 śliwki. Zamknij metalowymi igłami do rolad. Owiń mięso plastrami szynki parmeńskiej. Posyp papryką i tymiankiem. Przełóż na patelnię i obsmaż. Duś ok. 10 min. Podlej śmietanką i dalej duś, do zredukowania sosu, czyli ok. 5 min. Posól do smaku. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i i gotowanymi brokułami.

 

 

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*