Ciasto karmelowo-słonecznikowe

Rewelacyjne wprost ciasto, które przygotowałam na pożegnanie z laboratorium. Zrobiło ogromną furorę!

Na bazie tego przepisu powstał potem tort karmelowo-słonecznikowy.

  • ciemny biszkopt z 4 jaj + rum do nasączenia

Krem budyniowo-karmelowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku kawowym
  • rum, spirytus

Masa słonecznikowa:

  • 350 g słonecznika
  • 100 g masła
  • 1/2 szkanki cukru

Polewa kakaowa:

  • 1/4 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki śmietany

Dodatkowo:

  • herbatniki + rum do nasączenia

Krem budyniowo-kajmakowy: Zagotuj 1 szklankę mleka z cukrem. Połącz drugą szklankę mleka z obiema mąkami oraz żółtkami. Wmieszaj do wrzącego mleka. Gotuj kilka minut, cały czas mieszając, aż budyń straci posmak mąki. Dobrze przestudź. Zmiksuj z masłem oraz masą kajmakową.

Masa słonecznikowa: Roztop masło z cukrem. Dodaj słonecznik i chwilę przesmaż, do lekkiego zbrązowienia ziaren słonecznika. Odstaw do przestygnięcia.

Polewa kakaowa: Roztop margarynę w rondlu. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj, do momentu aż wszystkie dokładnie się ze sobą połączą. Odstaw do przestygnięcia.

Składanie tortu: Skrop biszkopt rumem. Wyłóż krem budyniowo-kajmakowy i ok. 1/3 masy słonecznikowej. Herbatniki zamocz w rumie i ułóż na masie słonecznikowej. Wylej na herbatniki polewę kakaową (jeszcze płynną, ale nie gorącą). Przykryj pozostałym słonecznikiem.

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy smaki „się przegryzą”.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>