Którego rogala świętomarcińskiego wybrać?

Po lekturze mojego wczorajszego wpisu „jak zrobić rogala świętomarcińskiego krok po kroku„, zapewne wielu z Was stwierdziło, że jest to zadanie raczej pracochłonne i w dniu 11 listopada lepiej udać się do cukierni niż do kuchni. Tylko której? Z inicjatywy Ani i Marcina ze Zjeść Poznań przeprowadziliśmy w ubiegłą niedzielę degustację certyfikowanych rogali świętomarcińskich. Mnie i kilka innych osób ugościła restauracja City Kitchen przy hotelu City Solei.

Każdy przyniósł 2 rogale, które ocenialiśmy w skali 1-5, przyznając punkty za wygląd i smak. Już pierwsze spojrzenie na 12 talerzy ze słodkimi wypiekami mocno mnie zawiodło. Rogale świętomarińskie powinny być przecież duże, odpowiednio zwinięte, posmarowane białą pomadą i posypadne drobno posiekanymi orzechami. Tymczasem jedynie rogale od Fawora spełniały te kryteria.

Inne były albo mniejsze, albo posypane całymi orzechami, spieczone, niekształtne… Ze smakiem też było BARDZO różnie. Rogale Gruszeckiego okazały się absolutnie niejadalne ze względu na coś zjełczałego w nadzieniu. Rogale od Elite miały jak dla mnie bardzo sztuczny migdałowy aromat, te z cukierni Hanna Piskorska z kolei smakowały pomarańczowo. Rogale Milano były niedopieczone, a Webera zupełnie niearomatyczne. Jedynie rogale od Fawora miały, w mojej opinii, satysfakcjonujący zarówno wygląd, jak i smak. Choć i tak za najlepsze uważam rogale z cukierni Piotr Koperski.

Poniżej przedstawiam ogólny ranking, który wspólnie stworzyliśmy. Zgadzam się w 100%, że Fawor powinien znaleźć się na podium. Polecam jeszcze rogale z cukierni „Jagódka”. Tych wspólnie nie ocenialiśmy, ale kupiłam dziś rodzicom i były bardzo ok.

1. Fawor – ocena 4,09 / cena 33,90 zł za kg

2. Liczbańscy – ocena 4,04 / cena 34 zł za kg

3. Elite – ocena 4,01 / cena 35 zł za kg

4. Expressowa – ocena 3,90 / cena 35 zł za kg

5. Hotel Rzymski – ocena 3,78 / cena 35 zł za kg

6. Magdalenka dla kawiarni na ul. Półwiejskiej – ocena 3,78 / cena 29,99 zł za kg

7. Kandulski – ocena 3,71 / cena 37 zł za kg

8. Weber – ocena 3,68 / cena 36 zł za kg

9. Sowa – ocena 3,20 / cena 31,90 zł za kg

10. Hanna Piskorska – ocena 3,18 / cena 36,30 zł za kg

11. Lodziarnia Milano – ocena 2,99 /cena 29,99 zł za kg

12. Gruszecki – ocena 2,36 / cena 37 zł za kg

 

A teraz to samo, ale ze zdjęciami:

1. Fawor – ocena 4,09 / cena 33,90 zł za kg

2. Liczbańscy – ocena 4,04 / cena 34 zł za kg

3. Elite – ocena 4,01 / cena 35 zł za kg

4. Expressowa – ocena 3,90 / cena 35 zł za kg

5. Hotel Rzymski – ocena 3,78 / cena 35 zł za kg

6. Magdalenka dla kawiarni na ul. Półwiejskiej – ocena 3,78 / cena 29,99 zł za kg

7. Kandulski – ocena 3,71 / cena 37 zł za kg

8. Weber – ocena 3,68 / cena 36 zł za kg

9. Sowa – ocena 3,20 / cena 31,90 zł za kg

10. Hanna Piskorska – ocena 3,18 / cena 36,30 zł za kg

11. Lodziarnia Milano – ocena 2,99 /cena 29,99 zł za kg

12. Gruszecki – ocena 2,36 / cena 37 zł za kg

Zapraszam też to lektury relacji z testowania rogali przeprowadzonego przez Kulinarny Poznań i Gazetę Wyborczą.

6 komentarzy

  1. miałam okazję spróbować z Elite jak byłam w Poznaniu, bardzo mi smakowały, ale nie miałam porównania:) jednak są w pierwszej trójce, więc nie tak źle 🙂 zazdroszczę Wam tych pyszności przez cały rok:)

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*