Medaliony z indyka w płatkach róży

Kto powiedział, że różna nadaje się tylko do słodkości? Co prawda różane ciasteczka albo krystalizowane płatki róży były pyszne, ale indyk w różanej panierce równie ciekawy. Po usmażeniu aromat róży nie jest już mocno intensywny, ale słodkawy posmak pozostaje i fajnie łączy się z delikatnymi przyprawami.

  • medaliony z indyka
  • płatki róży
  • dowolne przyprawy, najlepiej niezbyt dominujące czyli np. Delikat, sól, pieprz
  • olej
  • u nas jeszcze brokuły i kuskus z pietruszką

Posiekaj płatki róży i rozetrzyj z olejem oraz przyprawami. Rozsmaruj na gotowych medalionach z indyka lub przygotowanych wcześniej kawałkach mięsa. Wykładaj na dobrze rozgrzaną suchą patelnię. Smaż z obu stron na złoty kolor, po ok. 5 min. Podawaj z dowolnym dodatkami – ryżem, pieczonymi ziemniakami czy kuskusem i warzywami.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*