Babka ziemniaczana z brokułami i sosem pieczarkowym

Klasyczna babka ziemniaczana z małym twistem w postaci dodatku brokułów i świeżego rozmarynu. W wersji light ze względu na brak boczku w cieście. Podawana z sosem pieczarkowym. Udała się rewelacyjnie i bardzo ładnie wyglądała na talerzu. A powstała podczas warsztatów z Marcinem Budynkiem w Centrum Techniki Kulinarnej, gdzie gotowałam razem z Mariolą z Kulinarnych Pyszności Molki.

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • brokuły
  • ok. 200 g pieczarek
  • boczek wędzony w plastrach
  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeży rozmaryn

Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj żółtko, połowę posiekanej cebuli oraz przyprawy. Wymieszaj, dodaj połowę przesmażonych pieczarek, a na koniec ubite na sztywno białko. Umieść część masy w niewielkim naczynia żaroodopornym wyłożonym papierem do pieczenia. Rozłóż brokuły, przykryj pozostałą masą ziemniaczaną. Na wierzch ułóż plastry boczku. Zapiekaj ok. 40 min w temp. 180 st. C.

Podawaj z sosem pieczarkowym przygotowanym z pozostałych pieczarek. Dodaj do nich śmietanę, gotuj ok. 10 min do zredukowania. Wmieszaj natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Do dekoracji możesz użyć chipsy bekonowe czyli plastry boczku z wytopionym tłuszczem.

A tak wyglądała moja babeczka wyciągnięta prosto z pieca.

4 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*