Warsztaty Polskiej Akademii Kulinarnej – dania z ziemniaków

W ostatnią sobotę miałam kolejny już raz (po zupach oraz rybach i owocach morza) okazję uczestniczyć w warsztatach pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej. Tym razem pod okiem Marcina Budynka gotowałam dania z ziemniaków. Jak zawsze było bardzo pracowicie i sympatycznie. Menu, również tradycyjnie, przypadło mi do gustu.

Zaczęliśmy od upieczenia babki ziemniaczanej z brokułami. Już od dłuższego czasu zabierałam się za jej wykonanie, ale nie mogłam znaleźć sposobności. Cieszę się, że tym razem sposobność znalazła mnie. Babka była pyszna, pięknie się prezentowała z zielonym dodatkiem i nie była zbyt tłusta bo boczek dodałam jedynie na wierzch w ilości 3 plasterków. Babkę serwowaliśmy z sosem pieczarkowym i bukietem sałat.

Następnie na wokandzie pojawiły się pyzy ziemniaczane ze śliwkami faszerowanymi bakaliami. Polane zostały przesmacznym sosem na bazie nowych zimowych soków Hortex’u połączonych z orzeźwiającą limonką i rozgrzewającym cynamonem. Świetne zestawienie!

Potem przyszła kolej na kartacze. Te też chciałam już dawno przetestować, ale też nie mogłam się zabrać. Okazuje się, że kluseczki są całkiem łatwe w przygotowaniu, a mięso po ugotowaniu bardzo soczyste i delikatne. Te nasze pięknie się też prezentowały na talerzu za sprawą liści brukselki. Wszyscy byli zachwyceni takim sposobem podania tego raczej niechętnie jadanego warzywa.

Po kartaczach powstała szybka zupa-krem z grzybów podawana z puree ziemniaczano-serowym. Bardzo podobał mi się ten zestaw. Daniu uroku dodawał mus z rukoli.

Na koniec piekliśmy ziemniaczki a’la Hasselback z cytryną i rozmarynem, podwane w towarzystwie fasolki szparagowej owiniętej w boczek. Tego ostatniego połączenia nie próbowałam ze względu na nietolerowany przeze mnie składnik. Niemniej sądzę, że to wydanie z szynką parmeńską byłoby super.

Oczywiście podam receptury na wspomniane wyżej dania, ale w kolejnych dniach. Potrzebuję odrobiny czasu by je spisać.

Więcej informacji o warsztatach znajduje się na stronie warsztaty-pak.pl.

A pod tym linkiem fragment „Pytania na Śniadanie” z „Kulinarnym Pogotowiem” nagrywanym podczas warsztatów.

6 komentarzy

  1. Widzę, że kolejne świetne warsztaty masz za sobą :). Podoba mi się pomysł na pyzy ziemniaczane ze śliwkami faszerowanymi bakaliami. Hmm, zresztą wszystkie te dania tak apetycznie wyglądają…:)

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*