Ciasteczka owsiane z dynią

Dawno planowane, ale odkładane ze względu na brak kardamonu, cookies z dynią. Miały być dokładnie według tego przepisu z Simply Recipes, ale okazało się, że nie mam brązowego cukru. Użyłam zatem białego, co implikowało wyeliminowanie sody (ze względu na brak kwaśnej melasy). Na Very Best Baking znalazłam podobną recepturę, z rodzynkami i orzechami.

Do upieczenia ciasteczek dodatkowo zmotywowało mnie spotkanie z przybyłą z Japonii Emilią S. Jej rodzice to zadeklarowani miłośnicy dyni. A potem było jeszcze spotkanie z Błażejem…

  • 200 g masła lub margaryny
  • 1,75 filiżanki cukru kryształu
  • 1 jajko
  • 1 filiżanka puree z dyni
  • 2 filiżanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 filiżanki płatków owsianych (zwykłych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 filiżanka rodzynek
  • 1 filiżanka pestek dyni (jak dla mnie zbędne)

Utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajko i puree z dyni. Wmieszaj połączone wcześniej suche składniki. Wykładaj ciasto łyżką na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 11-14 min w 180°C. Wyciągnij gdy ciasteczka będą złociste w całej objętości, nie tylko na brzegach jak w przypadku cookies z brązowym cukrem.

Jeden komentarz

  1. Nie zgadzam się. Pestki dyni są niezbędne! Nawet dałabym ich więcej 🙂
    Ciastka zaakceptowane i to wcale nie dlatego, że lubię wszystkie Twoje wypieki.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*