Klasyczna faszerowana papryka

Papryki z bardzo klasycznym farszem, czyli ryżowo-mięsnym. Powstały z inicjatywy Mamy, na Taty andrzejkowe przyjęcie (obok sałatki z ravioli). Mozzarella zapieczona z pietruszką ślicznie wyglądała, więc konsumujących czekała miła niespodzianka po ściągnięciu paprykowej „czapeczki”.

Spróbujcie też wariację na temat klasycznej faszerowanej papryki – paprykę faszerowaną mięsem i suszonymi pomidorami.

  • 10 dużych papryk
  • 1 szklanka ryżu (przd ugotowaniem)
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 150 g mozzarelli
  • natka pietruszki
  • papryka w płatkach, papryka suszona słodka, pomidory suszone w płatkach, vegeta, czubryca czerwona, majeranek, sól, pieprz

Ugotuj ryż na sypko i przestudź. Wymieszaj z surowym mięsem mielonym (najlepiej z szynki, ew. łopatki), posiekaną cebulą i przyprawami. Umieść nadzienie w wydrążonych paprykach z odciętymi „czapeczkami”. Wstaw do  naczynia żaroodpornego bez przykrycia i zapiekaj ok. 1.5h. 20 min przed końcem posyp papryki startą mozzarellę wymieszaną z pietruszką i przykryj „czapeczkami”.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*