Kuchnia włoska krok po kroku – recenzja i KONKURS

„Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku” to wspaniała publikacja z którą niedawno miałam okazję się zapoznać. Poniżej kilka słów ode mnie na jej temat i zadanie konkursowe. Bo dzięki uprzejmości wydawnictwa „Jedność” mam 5 egzemplarzy do rozdania moim Czytelnikom.


Książka na pewno Wam się spodoba. Bo kto nie lubi włoskiej kuchni? W „Ilustrowanej szkole gotowania” znajdziedzie ponad 500 przepisów, opatrzonych dokładną fotoonstrukcją. Dzięki niej nawet amatorzy sztuki kulinarnej poradzą sobie z przyrządzeniem zaprezentowanych dań i deserów. A jest ich cała gama i nie ograniczają się one wyłącznie do kuchni słonecznej Italii. Trochę zdziwiłam się faktem, że w „Kuchni włoskiej…” znalazł się przepis na japońskie sushi, austriacki sznycel czy niemiecką struclę jabłkową. Niemniej wcale mi to nie przeszkadza.

Co ważne „Kuchnia włoska krok po kroku” to nie tylko baza receptur. To także kompedium wiedzy kulinarnej. Dowiecie się z niej m.in. jak zrobić perfekcyjne ciasto (makaronowe, kruche, biszkoptowe, drożdżowe, ptysiowe i in.), jak ugotować jajka w koszulkach, jak związać pieczeń, jak oczyścić owoce morza czy jak jak wycinać i formować tortellini. Ponadto poznacie sekrety doskonałego risotto, soczystej jagnięciny, idealne semifreddo i wielu innych przysmaków. I nauczycie się tworzyć fantazyjne dekoracje z czekolady oraz karmelu.

Za dodatkowy atut książki uważam umieszczony na końcu słowniczek, stanowiący solidną bazę wiedzy o składnikach i technikach kulinarnych. Po jego lekturze nikt nie będzie miał wątpliwości co to jest mirepoix, julienne, bardowanie czy trybowanie. Spodobało mi się również, że autorzy podpowiadają jakie wino dobrać do danej potrawy. I wskazują ile czasu zajmie jej przyrządzenie.

Co jeszcze zasługuje na uwagę? Myślę, że przejrzysty layout i dużo ładnych zdjęć, co sprawia, że korzystanie z książki jest po prostu bardzo przyjemne. Ja zdecydowanie zamierzam z niej korzystać i w pierwszej kolejności przetestować:

  • lasagne z kozim serem, cukinią i orzechami
  • saltimboccę (cielęcinę z szynką i szałwią)
  • gruszki w sosie czekoladowo-orzechowym

Gorąco polecam tę publikację. Zarówno osobom stawiającym pierwsze kroki w kuchni, jak i wytrawnym kucharzom. Gwarantuję, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

Podstawy dla amatorów:

I wykwintne dania dla bardziej zaawansowanych:

Jeśli macie ochotę sami przekonać się jak fajna jest „Kuchnia włoska krok po kroku”, zapraszam do konkursu. Jak wspomniałam na wstępnie, wydawnictwo „Jedność” przekaże w Wasze ręce 5 egzemplarzy książki.

Wystarczy, że podacie ciekawy przepis na danie kuchni włoskiej w komentarzu do tego wpisu. Mile widzine będą też zdjęcia, które możecie przesyłać na adres: katarzyna@wkrainiesmaku.pl.

Na Wasze propozycje czekam do piątku, 7 grudnia, do godz. 23.59. Wyniki podam dnia następnego, a potem będę gotować Wasze dania. Czekam zatem na oryginalne pomysły!

27 komentarzy

  1. No to ja proponuję:
    Fusilli z karczochami, cytryną i bazylią 🙂

    500 g makaronu – np. fusilli
    1 puszka marynowanych karczochów
    pęczek bazylii
    3 ząbki czosnku
    1 papryczka ostra (peperoncino suszone)
    1 cytryna
    3 łyżki kaparów
    kawałek parmezanu
    kieliszek białego wina
    sól
    pieprz
    oliwa zwykła i cytrynowa

    Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Karczochy osączyć z marynaty i pokroić w plasterki. Ugotować makaron. Na patelnię wlać oliwę (zwykłą), wrzucić czosnek, skórkę cytrynową i papryczkę. Lekko przesmażyć (uważać, żeby czosnek się nie przypalił). Wrzucić połowę karczochów. Poddusić. Podlać połową białego wina. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować sos Zmiksować: kapary, oliwę cytrynową, sok z cytryny, wino i bazylię. Sos wlać na patelnię z karczochami. Całość można podlać wodą spod makaronu. Makaron odcedzić i wrzucić na patelnię z sosem. Wymieszać dokładnie. Posypać grubo startym parmezanem

    Pozdrawiam!
    Zuza
    zlapinska@o2.pl

  2. spaghetti ze szpinakiem-pycha

    Szpinak dokładnie umyć, oddzielić od łodyg i pokroić w paski.Następnie siekamy bardzo drobno 2 średnie cebule.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy cebulkę tak długo, aż będzie słodka i mięciutka.W tym czasie należy równie drobno posiekać świeży czosnek (wedle upodobań).
    Kiedy cebulka już będzie gotowa dodajemy czosnek i chwilę rumienimy. Zaraz po tym dorzucamy szpinak. Należy się spodziewać że całość nie zmieści się na patelnie, więc należy go dodawać partiami. Szpinak stopniowo będzie robił się miękki i zmniejszał swoją objętość. Na średnim ogniu dusimy do momentu, aż wszystkie liście będą miękkie. Teraz należy dodać pieprz (najlepiej świeżo mielony), sól oraz śmietanę. Gotujemy aż całość zawrze nie zapominając o tym, aby ciągle mieszać. Dobrze, jest wcześniej ugotować makaron, lub zaplanować tak gotowanie, aby skończyć równolegle ze szpinakiem. Na tależ wykładamy najlepiej gorący makaron, dodajemy sos oraz polewamy oliwą z oliwek i posypujemy startym parmezanem.

    Smacznego!

  3. No to ja również spróbuję 🙂 Oto mój przepis na carbonarę:) – zdjęcie przesyłam na maila.
    Składniki:
    250 g makaronu wstążki
    200 g boczku parzonego
    3 żółtka
    250 g serka mascarpone
    3 plastry żółtego sera
    1 cebula
    1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
    Przyprawy: sól ,pieprz, oregano, bazylia
    Przepis:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz boczek. Smażymy do zarumienienia. W osobnej miseczce żółtka łączymy z serkiem mascarpone, żółtym serem (startym na grubych oczkach) i przyprawami. Gdy boczek z cebulką jest przysmażony dodajemy do niego odcedzony makaron i sos. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni na małym ogniu przez ok. 5 minut.

  4. I dodaję jeszcze mój ukochany przepis na Canelloni 🙂

    Potrzebujemy:
    1 opakowanie makaronu Cannelloni
    1 puszkę pomidorów całych
    500g mięsa mielonego z indyka
    8 pieczarek
    2 cebule
    3 łyżki oleju ryżowego
    4 plastry sera żółtego
    3 kostki rosołowe warzywne
    Sól, pieprz, papryka ostra w proszku, zioła prowansalskie, oregano – co kto lubi
    Beszamel:
    50g masła
    2 szklanki mleka
    3 łyżki mąki
    Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    Przepis:
    Na patelni rozgrzewamy olej, obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę – smażymy aż do przyrumienienia. Następnie kroimy pieczarki również w drobną kostkę i dorzucamy do cebuli. Wszystko podsmażamy ok 5 minut często mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone. Mieszamy intensywnie i podsmażamy przez kolejne 10 minut. W międzyczasie gotujemy wodę i do miseczki wrzucamy 3 kostki rosołowe i zalewami wrzątkiem. Po rozpuszczeniu, dodajemy wywar do mięsa i mieszamy. Po chwili dodajemy puszkę pomidorów oraz przyprawy np. paprykę ostrą, zioła prowansalskie itd. Całość mieszamy i uzbrajamy się w cierpliwość (woda musi wyparować). Gdy woda wyparowała, a farsz jest dość zbity ściągamy patelnię z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
    A teraz beszamel 😉 W garnuszku rozgrzewamy masło na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy mąkę energicznie mieszając – nie mogą powstać grudki. Kiedy już dodamy mąkę wlewamy powoli dwie szklanki mleka – ciągle mieszamy. Kiedy nasz beszamel zgęstnieje dodajemy sól, pieprz i odrobinę gałki. Ścigamy z ognia.
    Kiedy farsz już ostygł możemy nadziewać makaron.
    Po dokonaniu faszerowania, wyciągamy naczynie żaroodporne, które smarujemy tłuszczem i układamy obok siebie rurki napełnione farszem, a następnie obficie oblewamy beszamelem.
    Piekarnik nagrzewamy do 200C i pieczemy pod przykryciem ok 15 minut cannelloni, a po 15 minutach dodajemy dwa plastry żółtego sera (albo cztery małe) i ponownie przykrywamy i zostawiamy w piekarniku na 15 minut.

  5. Gelato di Riso

    Lody ryżowe?! Bardzo popularne w światowej stolicy lodów – słonecznej Italii. Mimo, że głównym składnikiem jest ryż, jest bardzo mało wyczuwalny, gdyż aromat pomarańczy i laska waniliowa dominują. Lody są pyszne, lekkie mniej kaloryczne od standardowych i stanowią świetną alternatywę dla wegetarian. Jednym słowem, godne polecenia.

    Składniki na 1 litr lodów:

    750 ml mleka ryżowego
    250 ml gęstej śmietany
    150 g cukru brązowego
    100 g ryżu
    5 żółtek, organicznych
    1 skórka z pomarańczy
    1 laska wanilii (może być burbońska)
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki soli morskiej

    Sposób wykonania:

    Rozgrzać piecyk do 175° C. Do żaroodpornego naczynia z pokrywą wlać mleko, wsypać ryż, 50 g cukru, sól, laskę wanilii i skórkę ze sparzonej pomarańczy. Przykryć naczynie, wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć, dodać resztę cukru i kontynuować pieczenie przez kolejne 30 minut, ale już bez przykrycia.
    Następnie znów wyjąć naczynie z piekarnika, usunąć skórkę oraz wanilię. Dodać żółtka, lekko ubić trzepaczką rózgową, dodać śmietanę i gałkę. Połowę masy ryżowej zmiksować w blenderze, a następnie połączyć z pozostałą. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny, a potem już postępować zgodnie z instrukcją do maszyny do wyrobu lodów. Jeśli jednak nie dysponujecie takim urządzeniem, można miksować lody prze 20 minut zwykłym mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy.
    W obu przypadkach masę włożyć do pojemnika z przykrywką i wstawić do zamrażalki.

  6. Makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i orzechami (porcja na 2 osoby)
    – opakowanie ulubionego makaronu
    – 30 dag świeżego szpinaku
    – kubełek śmietany 12 %
    – garść rozdrobnionych w moździerzu orzechów włoskich
    – kilka ząbków czosnku
    – 10 dag ulubionego sera pleśniowego (np. rokpola)
    – sól, pieprz, oregano
    – parmezan do posypania

    Na oliwie przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojone liście szpinaku, potem orzechy włoskie (dobrze, żeby się chwilę podprażyły), następnie wlać śmietanę i dodać pokrojony w kostkę ser pleśniowy, dusić dopóki ser się nie rozpuści, przyprawić solą, pieprzem i oregano. Makaron z sosem przed podaniem posypać tartym parmezanem.

  7. Prosta, ale wspaniale smakująca sałatka, dzięki której można wykorzystać czerstwe pieczywo. Jeśli takiego nie masz to rozłóż kromki chleba na kratce (najlepiej w pobliżu źródła ciepła), co przyspieszy proces schnięcia. Zamiast pomidorków koktajlowych można użyć zwykłych pomidorów, z których należy usunąć gniazda nasienne (a w wersji de luxe obrać także ze skórki).

    (1 porcja)

    70 g czerstwego ciemnego chleba

    1/4 małej czerwonej cebuli

    1/4 ząbka czosnku

    1 łyżeczka octu winnego

    1 łyżka octu balsamicznego

    150 g pomidorków koktajlowych

    1/3 łyżeczki soli morskiej

    szczypta cukru

    30 ml oliwy z oliwek

    garść porwanych liści bazylii

    Cebulę pokrój w cieniutkie pióra, ząbek czosnku zetrzyj. Umieść oba składniki w miseczce, zalej octem winnym i balsamicznym.

    Przekrój pomidorki na pół i dorzuć je do cebuli. Posól całość, dodaj odrobinę cukru.

    Wrzuć do miski pokrojony w 2-cm kostkę (lub porwany) chleb oraz bazylię. Polej oliwą i odstaw do przegryzienia.

  8. Świeże pesto z wykorzystaniem ostatnich pomidorków koktajlowych z mojej działki. Ich słodycz wspaniale podkreślają rodzynki, słony smak zawdzięczają anchois i kaparom. Smakuje wspaniale zwłaszcza z domowym makaronem.

    (3 porcje)

    300 g makaronu tagliatelle

    200 g pomidorków koktajlowych

    łyżka osączonych kaparów

    1 duży ząbek czosnku

    5 filecików anchois

    1 łyżka rodzynek sułtanek

    35 g migdałów (bez skórek)

    60 ml oliwy z oliwek

    2 garści liści bazylii

    sól morska

    do podania:

    pomidorki koktajlowe

    bazylia

    Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

    W trakcie gotowania makaronu umieść pomidorki, kapary, czosnek, anchois, rodzynki, migdały, oliwę i bazylię w naczyniu, w którym będzie łatwo zmiksować wszystkie składniki. Gdy makaron się ugotuje, dodaj do składników 2 łyżki wody z gotowania makaronu i zmiksuj całość na gładki sos.

    Wymieszaj odcedzony makaron z pesto, przełóż na talerze i udekoruj pomidorkami i bazylią.

  9. Proponuję danie inspirowane kuchnią włoską czyli : Spaghetti z cukinii 🙂

    sos: 2 puszki pomidorów

    kilka ząbków czosnku

    bazylia, sól, pieprz, cukier

    makaron: 3-4 cukinie

    Pomidory wrzucić do rondla, pogotować 15 min. doprawić, zmiksować.

    Cukinie (można wraz ze skórką) obrać wzdłuż nożykiem do warzyw, posolić, odstawić na sicie na 10 min, odsączyć, wrzucić do wrzątku, wyjąć po 1 minucie. Odcedzić.

    Makaron z cukinii wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać parmezanem. Posypać listkami bazylii.

    Pochłaniać od razu.

    zawsze.oliwek@gazeta.pl

  10. Pikantne tortellini z krewetkami
    Składniki ciasto : 400g mąki, 4 jajka, sól, 1 łyżeczka oliwy, 2 łyżki wody.

    Składniki farsz : 10 szt świeżych krewetek, zielona cebulka, 1 łyżeczka płatków chilli, 1 łyżka białego wina, 1 ząbek czosnku, pieprz, sól.

    Składniki sos : 2 łyżki masła, 3/4 szklanki bulionu warzywnego, 3/4 szklanki białego wina, 2 łyżki gęstej śmietany.

    Przygotowanie tortellini : Mąkę przesiej na stolnicę. W środku zrób zagłębienie wbij jajka oraz dodaj oliwę i mąkę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulkę, owiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.

    Przygotowanie farsz : Krewetki opłukaj, oczyść i pokrój bardzo drobno. Cebulkę zieloną pokrój i włóż do miseczki. Dodaj krewetki, chilli, białe wino, przeciśnięty ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Wymieszaj składniki i odłóż do lodówki na 1 godzinę.

    Przygotowanie sos :W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojono drobno cebulę. Dusimy 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Wlewamy bulion i gotujemy 4-5 minut. Do wywaru dolewamy wino. podgrzewamy i dodajemy śmietanę. Jeśli chcemy aby sos był gładki wystarczy że przecedzimy do przez sitko. Możesz dodać również 1 łyżeczkę mąki w celu zagęszczenia sosu.

    Przygotowanie danie : Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i małą szklaneczką wykrawamy krążki. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy w formę małego pierożka. Gotujemy 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy pierożki i polewamy winnym sosem.

    ____________________________

    Moja propozycja na danie włoskie :
    w kolorach flagi włoskiej :

    Lasagne w 3 kolorach

    Składniki : 1/2 opakowania makaronu lasagne, 200g mięsa mielonego wieprzowego, 1/2 puszki pomidorów krojonych w zalewie, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka bulionu, 1 duża cebula, 1 opakowanie mozzarella, ser tarty ( mozzarella, gouda), 3 łyżki parmezanu, 1 mała ostra papryczka, 2 łyżki śmietany, 6 szt pomidorów suszonych w zalewie, szpinak mmrożony – 3 kulki, sól, pieprz, olej do smażenia, 1 łyżka masła.
    Składniki sos beszamelowy : 0,5l mleka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 1 szczypta gałki muszkatołowej.

    Przygotowanie mięso : Na patelni rozgrzej olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, podsmaż. Dodaj mięso mielone, czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i smaż parę minut. Wlej pomidory i bulion, całość duś 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Wlej śmietanę i dopraw do smaku.
    Przygotowanie szpinak : Na patelni roztop masło. Dodaj pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Podsmaż chwilę i dodaj rozmrożony szpinak i smaż chwilę co jakiś czas mieszając.

    Przygotowanie sos beszamelowy : W rondelku rozpuść masło i partiami wsyp mąkę cały czas mieszając. Gdy masa będzie złota wlej mleko wolnym strumieniem cały czas mieszając tak aby sos był gładki. Dopraw do smaku.

    Przygotowanie : 1/3 sosu beszamelowego rozprowadź po dnie naczynia. Połóż na sos makaron i układaj warstwami. Na dół rozłóż szpinak, przykryj makaronem lasagne. Ułóż pokrojoną mozzarellę i kawałki suszonych pomidorów. Ponownie połóż makaron. Wyłóż mięso z sosem i przykryj ponownie płatami makaronu. Wylej beszamel na samą górę i posyp startym serem i parmezanem. Całość zapiekaj w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

    ___________________________

    Makaron z wódką

    dla wloskiej mafi 😀

    Składniki : 100g makaronu, 1 cebula, 1 puszka pomidorów krojonych, 100ml śmietany, 2 ząbki czosnku, 100ml wódki, oliwa, sól, pieprz, 1 łyżeczka papryki suszonej w płatkach.

    Przygotowanie : Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do rondelka wlej oliwę i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż parę minut co jakiś czas mieszając i dodaj czosnek przepuszczony przez praskę i płatki papryki. Wlej pomidory i duś około 10 minut. Dodaj śmietanę i zdejmij rondel z ognia. Odcedzony makaron wrzuć do sosu wlej wódkę i dopraw do smaku pieprzem i solą.

  11. Proste i szybkie danie, a przy tym wykwintne. Niepowtarzalny jego smak zapewnia zrobione w domu pesto. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

    Składniki na danie dla 4 osób:

    Główne:
    20 wstąg lasagne

    Pozostałe:
    Pesto:
    200 ml oliwy z oliwek*
    50 gr orzeszków pinii
    2 garście liści świeżej bazylii
    3 ząbki czosnku

    Sos beszamel:
    500 ml mleka sojowego lub sojowo – ryżowego
    170 gr + 30 gr startego parmezanu
    50 gr mąki orkiszowej
    50 gr masła
    1 łyżeczka soli morskiej
    1 łyżeczka kolorowego pieprzu
    1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej

    Sposób wykonania:

    Lasagne gotować przez 5 minut, w dużym garnku, w solonej wodzie. Następnie wypłukać w zimnej wodzie i kłaść na rozłożony ręcznik papierowy tak oby boki nie stykały się ze sobą. Poczekać aż wyschną.
    W międzyczasie:
    Opłukane liście bazylii i czosnek włożyć do blendera. Stopniowo dodawać oliwę, a na końcu orzeszki. Dobrze zmiksować.
    Następnie, w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i powoli dolewać mleko, ciągle mieszając. Na końcu dodać ser i mieszać aż zrobi się jednolita masa. Dodać przyprawy. 3/4 sosu beszamel wymieszać z pesto. Do reszty dodać 30 gr parmezanu i zachować na później.

    Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Położyć pierwszą warstwę lasagne, polać każdą część dwoma łyżkami pesto i lekko posypać parmezanem. Powtarzać proces, aż do momentu zużycia wszystkich składników. Ostatnią warstwę polać zachowanym beszamelem.

    Wstawić naczynie do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez 25 minut.

    *Nie przerażajcie się duża ilością oliwy, w końcu nie chcemy aby lasagne była sucha, a po upieczeniu i tak wypływa i zostaje na dnie formy. A jeśli trochę pozostanie, to nic nie szkodzi, bo bardzo korzystna jest dla naszego zdrowia.

  12. Do przepisu powyżej zapomniałam dodać nazwy. Oto ona: Lasagne Pesto

    Frittata di asparagi selvatici

    Składniki na jedną frittatę:

    20 sztuk dzikich szparagów, u mnie 500 g białych
    10 świeżych jajek, u mnie organiczne
    3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
    3 szczypty soli morskiej, miałkiej
    1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej

    Sposób wykonania: (przepis pochodzi z książki)

    Umyj szparagi w zimnej wodzie, odsącz i połam na kawałki długości około dwóch centymetrów. Podgrzej oliwę na średnim ogniu na teflonowej patelni o średnicy
    dwudziestu pięciu centymetrów, wrzuć szparagi i podsmażaj je około dwóch minut,
    mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. W tym czasie rozbij jajka do dużej miski, dodaj dwie, trzy szczypty soli do smaku i natkę pietruszki. Energicznie ubijaj ręczną trzepaczką, by do mieszanki dostało się jak najwięcej powietrza. Zanim szparagi się zrumienią, wlej jajka na patelnię. Drewnianą szpatułką delikatnie przesuwaj je dokoła, by surowe kawałki były na dole, a usmażone – na górze. Kontynuuj przez mniej więcej cztery minuty albo aż zobaczysz, że na wierzchu frittaty została już tylko cienka warstwa surowych jajek. Delikatnie podnieś łyżką krawędź placka – jeśli pod spodem jest złoty i chrupiący, możesz go przewrócić. Jeśli nie, podsmażaj jeszcze chwilę. Kiedy frittata jest gotowa do obrócenia, zdejmij patelnię z ognia i połóż na niej duży talerz (dnem do góry). Trzymając rączkę patelni jedną ręką, drugą przykryj talerz i energicznie obróć patelnię, by usmażona strona znalazła się na górze talerza.
    Postaw patelnię z powrotem na ogniu i delikatnie przełóż na nią frittatę niedopieczoną częścią do dołu. Pozwól jej się smażyć jeszcze jakieś trzydzieści – sześćdziesiąt sekund, aż druga strona się zarumieni, a potem szybko przełóż na talerz. Ostrym nożem zrób trzy nacięcia od góry do dołu, a potem od prawej do lewej, dzieląc frittatę na kwadraty. Jedz na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Porcja dla 4–6 osób.

  13. Oryginalna włoska pizza orkiszowa

    Pizza jest bardzo smaczna, a mąka orkiszowa wcale nie wpływa na jej smak. Bardzo elastyczne ciasto łatwo i z przyjemnością daje się uformować. Ulubione składniki na pizzę mogą dodać dzieci, tak jak było to w mim przypadku. A czy wiecie, że najbardziej znana pizza – Margherita – powstała w 1889 roku a wykonana była przez neapolitańskiego piekarza z okazji wizyty królowej Margherity w Neapolu. Piekarz Esposito na tę okazję przygotował trzy różne pizze, ale królowej najbardziej smakowała ta z pomidorami i mozzarellą.

    Składniki na dwie 32cm pizze:

    Suche:

    500 gr. mąki orkiszowej

    8 gr suchych drożdży

    2 łyżeczki soli morskiej

    Mokre:

    300 ml letniej wody

    6 łyżka oliwy z oliwek

    Pozostałe:

    Składniki na sos

    czerwony:

    350 gr ulubionego sosu pomidorowego

    3 łyżki oliwy z oliwek

    1 łyżka ulubionych przypraw suchych lub garść świeżych

    Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć

    biały:

    125 gr serka mascarpone

    100 gr gęstej śmietany

    1 łyżka ulubionych przypraw suchych lub garść świeżych

    Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć

    Sposób wykonania:

    Wszystkie składniki suche i wodę połączyć w jednym naczyniu. Stopniowo dolewać oliwę. Bardzo dobrze wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut, przykryte lnianą ściereczką. Następnie rozciągać ciasto w dłoniach aż stanie się dość płaskie. Położyć na dużą, okrągłą formę do wypiekania pizzy i rozwałkować. Im ciasto będzie cieńsze, tym lepsze. Dodać ulubiony sos (biały lub czerwony). Tak gotowe ciasto włożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 15-20 minut*. Wyjąć z piekarnika i nałożyć pozostałe składniki w/g uznania. Ponownie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez kolejne 20 minut.

    *Jeśli najpierw wstawimy samo ciasto, ładniej wyrośnie i nie będzie surowe, gdyż nie zostanie przygniecione ciężarem dodatków. Pizza będzie również chrupiąca, gdyż sos już jej nie rozmoczy.

  14. Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino – Jedna z najprostszych i klasycznych włoskich past.
    Składniki (na jedną głowę):
    100 g spaghetti
    3 ząbki czosnku
    4 łyżeczki pepperoni w oleju (można zastąpić oliwą z oliwek + suszone chili)
    1 świeża ostra papryczka, u mnie zielona Jalapeno El Tequito (rewelacja, bardzo ostra, można zastąpić świeżą pepperoni)
    1 łyżka świeżej natki pietruszki
    oliwa
    lampka włoskiego wina

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni podsmażamy pepperoni w oleju z czosnkiem pociętym w cienkie plasterki i drobnymi paskami świeżej papryczki. W razie potrzeby dodajemy oliwy, by czosnku nie spalić.

    W zasadzie koniec. Teraz tylko wrzucamy na patelnię spaghetti i natkę pietruszki, zwiększamy ognień, intensywnie mieszając.

    Białym winem dopełnić przyjemność… smacznego.

  15. U mnie w domu często gotuję dania włoskie, na stole często króluję pizza, makarony ale moim zdaniem najlepsze danie Włoskie co CALZONE! i nic się z tym równać nie może;)

    Przepis Calzone(+zdjęcie;)
    Składniki:
    Na ciasto:
    -1/2 kg mąki pszennej
    -2 łyżeczki suszonych drożdży
    -szczyptę soli
    -1/2 łyżeczki cukru
    Na nadzienie:
    -20 dag mięsa mielonego
    -1/2 cebuli drobno posiekanej
    -1 ząbek czosnku zmiażdżony
    -1 pomidor pokrojony w kostkę
    -1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
    -ser mozzarella
    -starty ser żółty
    -2-3 łyżki kukurydzy z puszki
    -świeża bazylię
    -Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
    -oliwa z oliwek
    -ketchup

    Sposób wykonania:
    Mąkę mieszamy z solą, cukrem i drożdżami dodajemy stopniowo ciepłej wody i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na okrągły placek, (jak na spód pizzy).
    Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej mięso, gdy mięso się zrumieni dodajemy przyprawy, pokrojonego pomidora, paprykę, cebulę i czosnek smażymy kilka minut aż warzywa zmiękną. Na rozwałkowanym cieście drożdżowym smarujemy cienką warstwę ketchupu (zostawiając około 1,5cm miejsca od brzegu) na jednej połowie kładziemy porcję usmażonego mięsa, dokładamy kukurydzę na wierzch kładziemy kawałki mozzarelli i starty żółty ser, na to układamy jeszcze kilka listków świeżej bazylii. I ciasto składamy na pół i sklejamy jak dużego pieroga. Układamy nasze Calzone na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C na około pół godziny.
    Pozdrawiam
    Majka
    majkap19@wp.pl

  16. Uwielbiam kuchnię włoską, a w szczególności makaronu. Oto moja propozycja:

    Makaron z szynką parmeńską w sosie szafranowym

    Składniki na 2 porcje:
    •150 g makaronu
    •szczypta szafranu (około 20 nitek)
    •80 g (około 5 plasterków) szynki, najlepiej parmeńskiej (może być też szynka gotowana lub chudy i cienki boczek), pokrojone w paski
    •150 ml śmietanki kremówki 30%
    •30 g (około 1/2 szklanki) drobno startego Parmezanu + do posypania
    •1 surowe żółtko
    •sól morska i świeżo zmielony pieprz

    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, przykryć i trzymać w cieple.
    W czasie gdy makaron się gotuje, rozetrzeć szafran w moździerzu na proszek, wlać 2 łyżki wody z gotującego się makaronu, wymieszać i przelać do rondelka. Zagotować, dodać szynkę, podgrzewać na małym ogniu przez 30 sekund, dodać śmietankę kremową i Parmezan. Spróbować i w razie konieczności doprawić solą. Mieszając podgrzać. Gdy sos zacznie się gotować przy brzegach garnka, dodać żółtko, szybko wymieszać i od razu odstawić rondelek z ognia.
    Makaron podgrzać jeśli ostygł, wymieszać z sosem, wyłożyć do podgrzanych głębokich talerzy i posypać dodatkowym Parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem

  17. Oryginalny przepis? Dla mnie włoska kuchnia to przede wszystkim klasyka i prostota. Spaghetti alla carbonara, pizza Margherita, Carpaccio i przepyszne desery Tiramisu, Panna cotta, zabaglione czy pyszne lody gelato. Gotując uwielbiam zagłębiać się w historię powstania tych potraw. Okazuje się, że większość wynika z przypadku lub potrzeby chwili. To fascynujące, że takie stworzone przez pomyłkę lub wymuszone przez sytuację potrawy stają się ponadczasową klasyką. W ten sposób zainteresowało mnie danie Spaghetti alla puttanesca. We Włoszech znana jako „grzechu warta”. Jej historia jest mało chwalebna (podobnie jak historia nowojorskiego jabłka). Puttana po włosku oznacza kobietę lekkich obyczajów. Zgodnie z opowieścią krążącą po Italii, makaron ten stanowił ulubione danie włoskich kurtyzan, które nie chcąc poświęcać kuchni cennego czasu przygotowywały go bardzo szybko. Mówi się również, że aromatyczne danie wystawiano w oknie i w ten sposób wabiono klientów.
    Spaghetti alla putanesca – Spaghetti grzechu warte;)
    Składniki: 300 g spaghetti, puszka obranych pomidorów, 50 g czarnych oliwek (ja wolę zielone), 50g kaparów, 3 filety anchois, 2 ząbki czosnku, papryczka chili, 2 łyżki drobno startego parmezanu (ach! 4 łyżki:) 3 łyzki oliwy, 1 łyżka posiekanej pietruszki, sól i cukier do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekany czosnek. Przesmażamy chwilę. Wrzucamy rozdrobnione pomidory oraz posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Dusimy następne 10 minut. Do sosu dodajemy odsączone drobno krojonoe anchois, krążki oliwek i kapary. Dusimy na małym ogniu kolejne 10minut. Mieszajmy by nie przypalić. Doprawiamy odrobiną soli (anchois i oliwki są wystarczająco słone) oraz szczyptą cukru. Makaron gotujemy oczywiście al dente w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu przekładamy do sosu. Mieszamy. Spaghetti podajemy posypane natką pietruszki i parmezanem. Smacznego!

    Pozdrawiam smacznie,
    DD
    dagus90@o2.pl

  18. Dopiero jak zaczęłam się zastanawiać nad propozycją uświadomiłam sobie jak bardzo lubię kuchnię włoską, to chyba druga w kolejności – po polskiej, która jest mi bliska i po prostu pasuje do mnie.. Każdego rodzaju makarony, panna cotta, tiramisu, risotto, ravioli o którego spróbowaniu marzę od kiedy o nim usłyszałam no i oczywiście włoska pizza. I wtedy pojawił się problem.. Jaki przepis zaproponować.. Z czym kojarzą mi się Włochy? makarony, pomidory, świeża bazylia koniecznie, czosnek, parmezan, ricotta, mozzarella i mascarpone, owoce morza, oliwa z oliwek.
    Czymś co robię niemal z zamkniętymi oczami i uwielbiam, co traktuję jako danie ratunkowe kiedy nie wiem co robić a czasu mało, jest makaron z sosem pomidorowym czyli spagetti pomodoro.
    Składniki – dla dwóch osób:
    -makaron spagetti oczywiście ok 100g na osobę
    -1 duży pomidor i puszka pomidorów poza sezonem a w sezonie pomidorowym 4 spore pomidory
    -bazylia i oregano – w miarę możliwości świeże i zioła prowansalskie
    -mała cebula lub pół średniej i kilka ząbków czosnku
    -sól, pieprz
    -oliwa lub olej
    -parmezan lub mozarella ale radzę sobie czasem również z goudą
    Makaron gotuję z łyżką oliwy al dente wg wskazówek na opakowaniu, pomidory spażam i obieram ze skórki. kroję drobno cebulę, którą szklę na patelni następnie dorzucam świeże pomidory i dopiero kiedy lekko się rozgotują dorzucam te puszkowane. Razem z nimi czosnek i przyprawy. Wszystko to na małym ogniu zagęszczam. Podaję z tartym serem:)

    Inna potrawa, która wcale nie wymaga więcej czasu a również jest pyszna to risotto. Proponuję z krewetkami i parmezanem na białym winie:
    Składniki – na 4 porcje:
    -200-250g ryżu arborio
    -100g krewetek
    -150ml białego półwytrawnego wina
    -50g parmezanu
    -mała cebulka
    -odrobina papryczki chilli
    -sól, pieprz
    -ząbek czosnku
    -olej, łyżka masła
    -ok700-800ml bulionu
    W garnku szklę drobno posiekaną cebulkę, dodaję czosnek i ryż. Kiedy ryż zacznie się robić przezroczysty zalewam winem. Kiedy wino się wchłonie dolewam 200ml bulionu, kolejną dolewam po wchłonięciu się poprzedniej. Z drugą porcją dodaję chilli, sól i pieprz, dalej trzecia porcja bulionu i ostatnia z którą dodaję krewetki. Po kilku minutach wyłączam gaz dodaję parmezan i łyżkę masła mieszam i zostawiam na 5 minut pod przykryciem. Pyszne kremowe risotto z krewetkami..

    I o ile tiramisu jest dla mnie nie zmienialne to panna cotta daje duże pole do popisu. Parę minut roboty, chłodzenie w lodówce i gotowe. Można podawać z czekoladą lub owocami, lub robić smakowe panna cotty, ja proponuję waniliową panna cottę z białą czekoladą i malinami.
    Składniki na każdą jedną porcję:
    -100ml mleka
    -50ml śmietanki 36%
    -płaska łyżeczka żelatyny
    -odrobina ekstraktu waniliowego + łyżeczka cukru lub łyżeczka cukru wanilinowego lub waniliowego.
    -2 kostki białej czekolady
    -maliny
    Żelatynę zalewam mlekiem i odstawiam na minutę, dodaje śmietankę i stawiam na małym gazie, dodaję cukier. Mieszam aż żelatyna się rozpuści, rozlewam do naczynek i wstawiam do lodówki na 1,5-2godziny. Podaję z malinami i roztopioną białą czekoladą. Pycha!!

    Tak się rozkręciłam że mogłabym napisać książkę teraz aż zgłodniałam a to nie dobrze bo już późno i jeść nie będę więc życzę miłej nocy. Zdjęcia prześlę na maila:)

  19. Jeśli kuchnia włoska to obowiązkowo pasta! Nie będzie przesadą jak powiem, że uwielbiam wszystkie jej rodzaje i wszelkie wariacje na jej temat 🙂 Ale w związku z tym, że kilka przepisów na – zapewne – perfekcyjną pastę już się pojawiło, dodam jeden z moich przepisów-faworytów. Danie bardzo proste (bo taka powinna być własnie pasta ;)) ale sprawiające, że moje podniebienie jest w siódmym niebie… Po prostu penne z małżami (lista składników bez nadmiernie ścisłej gramatury, bo w kuchni najlepiej wychodzi kontrolowana improwizacja 🙂
    100g penne na osobę
    świeże małże (dwie, trzy garście)
    cytryna – sparzona, wyszorowana
    wino białe (wyznaję zasadę – to, które mi smakuje będzie mi smakować również w moim daniu) – około pół szklanki
    cebula lub dwie
    dojrzały pachnący duży pomidor lub dwa (sparzony, bez skórki)
    listek laurowy
    sól, biały pieprz
    oliwa
    woda
    A więc do dzieła: najpierw zajmujemy się małżami – dokładnie płuczemy i wrzucamy do delikatnie słonego wrzątku z przekrojoną na pół cytryną i odrobiną białego wina – gotujemy, aż małże nieco się rozchylą – te, które pozostały zamknięte wyrzucamy! W międzyczasie gotujemy penne w hojnie osolonej wodzie. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę + sól, pieprz, listek laurowy – podsmażamy, aż do lekkiego zrumienienia cebuli. Dodajemy pokrojone drobno pomidory oraz sok, który puściły przy krojeniu. Wlewamy wino i gotujemy aż się nieco zredukuje. Dodajemy małże i gdy te całkowicie się otworzą zdejmujemy z ognia i wrzucamy ugotowane al dente penne. Gotowe – proste i boskie!

  20. I jeszcze jeden przepis – ty razem małe odstępstwo od pasty, ale równie pyszne! Gnocchi z oregano w pikantnym pomidorowym sosie.
    Składniki na kluseczki:
    400g ziemniaków
    100g mąki
    2 łyżeczki suszonego oregano
    Składniki na sos pomidorowy:
    pomidory dojrzałe
    czosnek (wedle gustu)
    papryczka chili
    świeże/suszone oregano
    oliwa
    sól, pieprz, cukier
    Dodatkowo:
    parmezan
    Ziemniaki ugotować do miękkości i rozgnieść widelcem (najlepiej jak są jeszcze gorące – im zimniejsze tym więcej siły trzeba w to włożyć ;)). Gdy ostygną osolić, dodać pieprzu i oregano oraz mąki. Zagnieść ciasto i uformować z niego wałek o grubości 2,5 cm, który następnie pociąć na również 2,5 cm kawałki. Każdy z kawałków delikatnie docisnąć widelcem, tak by odbiły się jego ząbki (kawałki ciasta mogą leżeć na podsypanej mąką stolnicy lub można je trzymać w posypanej mąką ręce). Kluseczki wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2 do 3 minut – gdy wypłyną na powierzchnię są gotowe! Polać sosem pomidorowym, posypać startym parmezanem i przenieść się duchem do włoskiej trattorii 😉
    Sos pomidorowy – drobno posiekany czosnek podsmażyć na oliwie (można dodać też cebulę pokrojoną w kostkę, ale ja często ją pomijam), dodać drobno pokrojone pomidory + sok, który puściły oraz posiekaną papryczkę chili (z pestkami lub bez – wedle gustu; można pominąć) i kilka gałązek oregano (lub trochę suszonego) albo bazylii (znów – kwestia gustu) oraz sól, czarny pieprz i cukier do smaku. Gotować na małym ogniu aż pomidory zaczną się rozpadać a sok redukować – od czasu do czasu mieszając.

  21. Granita z kiwi z Limoncello

    Pyszny i orzeźwiający sposób na zdrowy deser. W wersji dla dzieci można likier cytrynowy zastąpić sokiem z cytryny.

    (4-6 porcji)

    4 kiwi

    250 ml wody

    2 łyżeczki cukru (lub więcej jeśli lubisz)

    2 łyżeczki likieru cytrynowego (Limoncello)

    W 5 łyżkach ciepłej wody rozpuść cukier. Kiwi zmiksuj na pureé.

    Kiwi wymieszaj z rozpuszczonym cukrem, resztą wody i likierem cytrynowym. Przelej do szczelnie zamykanego pojemnika i włóż do zamrażarki.

    Co 30-40 minut mieszaj całość, bo utworzyły się kryształki. Po 3-4 godzinach granita będzie gotowa (powinna być na wpół zmrożona).

  22. Granita kawowa z Amaretto

    Granita jest włoskim częściowo zmrożonym deserem, przypominającym lody lub sorbet, który jest robiony z wody, cukru i aromatów smakowych. Mieszanie go od czasu do czasu podczas zamarzania sprawia, że tworzą się z niego pięknie wyglądające kryształki.

    Nie jestem fanką bardzo słodkich deserów, a w związku z tym, że likier Amaretto jest słodki, wystarczyło dodać łyżeczkę brązowego cukru, bo uzyskać odpowiadający mi smak. Można ją serwować z lekko ubitą śmietaną z odrobiną cukru z wanilią.

    (4-6 porcji)

    500 ml mocnej kawy

    2 łyżki likieru Amaretto

    1-6 łyżeczek brązowego cukru (w zależności od upodobań)

    Kawę (ja zrobiłam moją z 2 łyżek świeżo zmielonej) wymieszaj z likierem Amaretto i cukrem. Ostudź.

    Przelej do płaskiego zamykanego naczynia i włóż do zamrażarki na ok. 3-4 godziny. Co 30-45 minut mieszaj całość widelcem, by płyn zamienił się w małe kryształki.

  23. Witam,

    Kuchnia włoska to jeden z moich ulubionych miejsc na kulinarnej mapie świata.
    Ja mam do zaproponowania moją ulubioną sałatkę z makaronu penne z sosem tuńczykowym.

    Składniki:
    – 600 gram makaronu penne,
    – pół szklanki oliwy,
    – 3 ząbki czosnku,
    – 400 gram tuńczyka z puszki,
    – 2 średnie pomidory,
    – szklanka białego wina,
    – 1 cebula.

    Ugotować makaron. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, pokrojoną paprykę oraz pomidory. Dolać wina, a następnie dusić przez kilka minut. Dodać tuńczyka i całość rozmieszać blenderem. Polać makaron sosem. Podawać na zimno, bądź zapiekane w piekarniku.

    Kolejna propozycja to risotto

    Składniki:
    – pół kilo grzybów świeżych bądź suszonych,
    – 400 gram ryżu,
    – pól szklanki oliwy,
    – 2 zabki czosnku,
    – litr bulionu drobiowego,
    – por,
    – cytryna,
    – 200 gram startego parmezanu,
    – szklanka białego wina,
    – 5 łyżek masła,
    – sól, pieprz.

    Oliwę rozgrzać i podsmażyć posiekany czosnek oraz por. Zasmażyć ugotowany ryż i wszystko razem wymieszać. Dolać wino, a następnie dusić przez kilka minut. Odparowaną wodę uzupełniać na bieżąco bulionem i sokiem z cytryny. W tym samym czasie na oddzielnej patelni należy podsmażyć na maśle grzyby i doprawić solą oraz pieprzem. Całość wymieszać i podawać oprószone parmezanem.

    Mam jeszcze przepis na mój ulubiony sos boloński.

    Składniki:
    – 350 gram wołowiny bez kości,
    – warzywa: cebula, marchew, seler, pietruszka.
    – 250 gram bulionu wołowego,
    – puszka pomidorów,
    – 4 łyżki masła,
    – 200 gram czerwonego wina
    – natka pietruszki,
    – świeży tymianek i bazylia,
    – sól, pieprz.

    Mięso zmielić, a warzywa posiekać po czym poddusić je na maśle. Dodać surowe mięso, a gdy się nieco podgotuje podlać bulionem oraz winem. Dorzucić pomidory i doprawić do smaku. Całość dusić ok. godziny, a przed podaniem posypać świeżymi ziołami.

    SMACZNEGO!

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*