Jabłka pod kokosową kruszonką

Najłatwiejszy deser świata. Pyszny także z gruszkami, śliwkami czy brzoskwiniami. Można zrobić go na poczekaniu, gdy pojawią się niespodziewani goście. Lub gdy najdzie nas nagle ochota na coś słodkiego i nie nazbyt cieżkiego. Kruszonka najlepiej smakuje na ciepło, z lodami waniliowymi, bitą śmietaną lub serkiem homogenizowanym.

  • 4-5 małych jabłek
  • 2 łyżki rodzynek
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru Demerara
  • 1 łyżka cukru Dark Muscovado
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • miód, cynamon, kardamon lub gotowa mieszanka przypraw do dań słodkich lub do kawy

Umyte jabłka przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Wyłóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj rodzynki, posyp cynamonem i kardamonem, polej miodem i przykryj kruszonką. By ją zrobić połącz palcami masło, cukier, mąkę, płatki owsiane i wiórki kokosowe. Piecz do zrumienienia, ok. 15 min w 180 st. C.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*