Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Jedne z najlepszych pierogów jakie jadłam. Z zaparzanego mlekiem ciasta z dodatkiem mąki durum. W smaku nieco inne niż tradycyjne, z białą mąką. Bardziej delikatne i jakby lekko orzechowe. Lepiłam je razem z Jolą, Natalią oraz Grażyną na warsztatach w City Solei.

Ciasto na pierogi:

  • 1,5 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki durum
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wrzącego mleka

Farsz grzybowo-grzyczany:

  • 200 g kaszy gryczanej (ugotowanej)
  • 2-3 łyżki suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju

Porowa okrasa:

  • 1 duży por
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli i cukru

Namocz grzyby. Drobno pokrój i podsmaż na oleju z posiekaną cebulą. Połącz z kaszą gryczaną. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Połącz obie mąki z solą i zalej wrzącym mlekiem. Dobrze wyrób ciasto i owiń ściereczką. Partaimi rozwałkowuj na stolnicy posypanej mąką. Wykrawaj koła w których umieszczaj farsz z kaszy, cebuli i grzybów. Zalepiaj w dowolny sposób.

Pierogi gotuj w dużej ilości osolonej wody, ok. 2-3 min od momentu wypłynęcia. Podawaj z cienko pokrojonym porem, przesmażonym z odrobiną soli i cukru.

Ciasto wyrabiał Piotr ze straga.pl. Tam też znajdziecie zdjęcie pierogów w powiększeniu.

Obok pierożków z kaszą gryczaną i grzybami, powstały też pierogi z łososiem i kiszoną kapustą, w towarzystwie kiełków buraka i podsmażanego pora.

8 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*