Sos kawowy z rozmarynem

Bardzo kremowy i bardzo aromatyczny sos przygotowany do kluseczek śląskich z fioletowymi ziemniakami (możecie zobaczyć je w tym wpisie). Okazuje się, że kawa jest nie tylko świetnym dodatkiem do deserów, ale również dań wytrawnych. Polecam ten sosik. Był pyszny 🙂

  • kilka ziarenek kawy
  • gałązka rozmarynu
  • 1 szklanka śmietanki 30-36%
  • sól i świeżo mielony pieprz

W niewielkim suchym rondlu upraż kawę. Dodaj rozmaryn i śmietankę. Gotuj kilka minut na dużym ogniu, do zredukowania sosu. Dopraw do smaku solą i świeżo  mielonym pieprzem. Podawaj np. do klusek śląskich, kopytek, gniocci, makaronu, itp.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*