Drożdżowe bułeczki z camembertem

Drożdżowe bułeczki, wypełnione camembertem, szynką i suszonymi pomidorami. Idealne na weekendowe śniadanie. Szczególnie takie jeszcze ciepłe, z dodatkiem warzyw i domowego sosu.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 2 szklanki mąki chlebowej typu 750
  • 1 szklanka mleka
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju-zalewy z suszonych pomidorów

Składniki na farsz:

  • ser camembert
  • szynka, np. krakowska
  • suszone pomidory

Rozprowadź drożdże w ciepłym mleku z cukrem. Gdy wyrosną, połącz je z mąką, solę i olejem. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Podziel ciasto na 8 części, rozwałkowuj i umieszczaj na środku farsz. Zaklej bułeczki o odstaw ponownie do wyrośnięcia. Piecz ok. 15 min w temp. 200 st. C. Podawaj z ulubionym sosem i warzywami.

Bułeczki warto zamrozić, by cieszyć się ich smakiem gdy nie ma czasu na pieczenie.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*