Sandwich z pstrąga i risotto milanese

Bardzo ciekawy sposób podania ryby i risotto, który poznałam podczas świątecznych warsztatów z Kurtem Schellerem. Rybka była wyborna, lekka i idealnie komponująca się z ryżem. Klasyczne połączenie, ale bardzo smaczne. Dzieło wieńczył zredukowany ocet balsamiczny, który dodał daniu zdecydowaną słodko-kwaśą nutę. Nie rezygnujcie z niego!

  • 2 filety z pstrąga
  • mała cebula
  • wywar warzywny
  • białe wino
  • risotto a’la milanese czyli z szafranem i parmezanem (patrz przepis na risotto po mediolańsku)
  • balsamico

Posiekaj cebulę. Podduś na patelni na wywarze warzywnym. Dodaj pozbawione skóry filety z dorsza, które następnie zalej winem. Dopraw solą i pieprzem. Gdy płyn się zagotuje zestaw z ognia i przykryj folią aluminiową. Odstaw, a w międzyczasie przygotuj risotto. Filety podawaj przełożone warstwą ryżu i skropione zredukowanym octem balsamicznym.

To zdjęcie, które znalazło się w Naszym Mieście, przy wywiadzie ze mną na temat lekkich świąt.


6 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*