Galaretka z białego wina Kurta Schellera

Hit tegorocznych świątecznych warsztatów z Kurtem Schellerem. Galaretka z białego wina, brandy i soku pomarańczowego, aromatyzowana przyprawami korzennymi, z zanurzonym biszkoptem typu ladyfinger i wykończona pomarańczowym kremem jajecznym oraz bitą śmietaną i cynamonem. Świetny, lekki deser, będący odmianą angielskiego trifle i tak też został przez Kurta nazwany. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis na 8 porcji

Galaretka:

  • 150 ml białego wina, słodkiego
  • 50 ml brandy
  • 100 ml świeżego soku pomarańczowego
  • 6 goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 50 g białego cukru
  • 10 g żelatyny
  • 8 biszkoptów ladyfinger
  • – 150 gram dżemu malinowego lub konfitury

Krem:

  • 4 żółtka
  • 80 g cukru pudru
  • 50 g mąki
  • 425 ml mleka
  • odrobina skórki pomarańczowej
  • + bita śmietana do dekoracji

Galaretka: W małym naczyniu zagotuj, wino, brandy, sok z przyprawami i cukrem. Mieszaj aby cukier dobrze się rozpuścił i pozostaw na niewielkim ogniu przez około 5 minut. W osobnym naczyniu przygotuj żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu (w zimnej wodzie). Po chwili całość połącz i wymieszaj na jednolita masę. Biszkopty ułóż w kieliszkach do martini i zalej galaretką. Odstaw do wystygnięcia.

Krem: Przesiej cukier puder i mąkę.  W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie żółtka z cukrem pudrem, następnie dodaj mąkę i wymieszaj całość  na jednolitą, dość gęstą masę.  W osobnym naczyniu doprowadź  do wrzenia mleko ze skórką cytrynową.  Mleko powoli łącz z uprzednio przygotowaną masą . Powstałą masę doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu aż  zgęstnieje. Ważne aby masa była gęsta i jednolicie gładka.

Krem wyłóż na galaretkę. Odstaw do przestudzenia. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną. Między galaretkę a krem możesz też opcjonalnie wyłożyć dżem lub konfiturę.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*