Danie, które przygotowałam na warsztatach Kurta Schellera wraz z Karmel-itką. Nasza wersja odrobinę różniła się od tej zaproponowanej przez Mistrza. Nie dodałyśmy kminku do mięsa, a do puree ziemniaczanego wmieszałyśmy parmezan zamiast podsmażonej cebuli i gorczycy.
Pieczony schab
- 1 kg schabu bez kości
- 1 duża cebula
- 3 szczypty soli morskiej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka nasion selera
- odrobina gałki muszkatołowej
- 2 liście laurowe
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki szałwii
- 2 gałązki oregano
- oliwa
- 75 gram dżemu morelowego
Polędwicę wieprzową oczyść, obsmaż na oliwie i przełóż do formy do pieczenia. Cebulę posiekaj i przesmaż. Dodaj zioła i przyprawy. Ułóż na mięsie i przez 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Podawaj pokrojony w plastry z dżemem morelowym.
Gruszki w cynamonie
- 4 gruszki
- odrobina soli,
- laska cynamonu
Gruszki oczyść i pokrój w ćwiartki. Zagotuj je w garnku z odrobiną wody, soli i cynamonem, a następnie duś przez moment na wolnym ogniu.
Puree z ziemniaczane z parmezanem
- ziemniaki
- śmietanka 22%
- parmezan
Ziemniaki ugotuj i odcedź. Rozgnieć tłuczkiem, dodaj śmieankę i parmezan. Podawaj z mięsem oraz gotowaną gruszką.
Schab przed pieczeniem:
Akcja dekoracja:
I wszystko razem na talerzu:
ach.. warsztaty były wspaniałe! dziękuję CI, Kasiu ;*
[…] pieczony schab z ziemniaczano-parmezanowym purée i sosem gruszkowym […]