Schab z szałwią i oregano na puree parmezanowym

Danie, które przygotowałam na warsztatach Kurta Schellera wraz z Karmel-itką. Nasza wersja odrobinę różniła się od tej zaproponowanej przez Mistrza. Nie dodałyśmy kminku do mięsa, a do puree ziemniaczanego wmieszałyśmy parmezan zamiast podsmażonej cebuli i gorczycy.

Pieczony schab

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 duża cebula
  • 3 szczypty soli morskiej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka nasion selera
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki szałwii
  • 2 gałązki oregano
  • oliwa
  • 75 gram dżemu morelowego

Polędwicę wieprzową oczyść, obsmaż na oliwie i przełóż do formy do pieczenia. Cebulę posiekaj i przesmaż. Dodaj zioła i przyprawy. Ułóż na mięsie i przez 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Podawaj pokrojony w plastry z dżemem morelowym.

Gruszki w cynamonie

  • 4 gruszki
  • odrobina soli,
  • laska cynamonu

Gruszki oczyść i pokrój w ćwiartki. Zagotuj je w garnku z odrobiną wody, soli i cynamonem, a następnie duś przez moment na wolnym ogniu.

Puree z ziemniaczane z parmezanem

  • ziemniaki
  • śmietanka 22%
  • parmezan

Ziemniaki ugotuj i odcedź. Rozgnieć tłuczkiem, dodaj śmieankę i parmezan. Podawaj z mięsem oraz gotowaną gruszką.

Schab przed pieczeniem:

Akcja dekoracja:

I wszystko razem na talerzu:

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*