Galette z cebulą i cukinią

Moja kolejna propozycja dania kuchni francuskiej – galette, czyli rustykalna tarta na kruchym cieście (pâte brisée). Jako nadzienie zastosowałam kojarzące mi się typowo z kuchnią francuską warzywa – cebulę i cukinię. Dodatkowo wrzuciłam wędzone paluszki, zioła prowansalskie, żółty ser i świeżą bazylię. Kompozycja okazała się bardzo udana, a ciasto rzeczywiście kruche.

Pâte brisée:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1/4 Am. łyżeczki soli
  • 5 łyżek bardzo zimnej wody

Wymieszaj w malakserze mocno schłodzone masło i mąkę. Stopniowo dodawaj wodę. Uformuj kulę z ciasta i wstaw do lodówki na co najmniej 1/2h. Możesz je przechowywać w 4°C do 7 dni, a w -20°C (zamrażalniku) do 3 miesięcy.

Nadzienie:

  • cebula
  • ocet balsamiczny
  • paluszki z wędliny podsuszanej, takie jak w tej sałatce
  • cukinia
  • sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia, oliwa z oliwek

Obierz cebulę i pokrój w plastry. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Posól, a na koniec dodaj odrobinę octu balsamicznego. Wyłóż na rozwałkowane kruche ciasto. Przykryj pokrojonymi na mniejsze kawałki paluszkami oraz plasterkami cukinii. Posmaruj wierzch oliwą wymieszaną z ziołami prowansalskimi, a następnie oprósz świeżo mielonym pieprzem. Zawiń brzegi, delikatnie do środka. Zapiekaj ok. 20-30 min w 180°C. Pod koniec dodaj starty lub pokrojony na paseczki ser żółty. Gdy się roztopi wyjmij tartę, posyp świeżą bazylią i podawaj np. z sałatką ze świeżych pomidorów.

Podobna propozycja: galette z ricottą i cukinią

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*