Hummus

Hummus to sztandarowy arabski dip z ciecierzycy, który miałam okazję spróbować już dawno, w Irlandii. Nigdy jednak nie odważyłam się przyrządzić go sama ze względu na brak podstawowego składnika – pasty sezamowej tahini. Ale ponieważ wyczytałam gdzieś, że i tahini można zrobić w domu, oto powstał mój pierwszy hummus. Bardzo podobny w smaku do tego, który kupował Gary. Tradycyjnie powinnam podawać go z pitą, ale miałam akurat ochotę na placki chapati pokrojone w trójkąty. Połączenie jak najbardziej udane.

  • 1/2 filiżanki ciecierzycy (przed ugotowaniem)
  • 1,5 łyżki prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • mały ząbek czosnku
  • sól
  • woda po gotowaniu ciecierzycy

Zblenduj wszystkie składniki, stopniowo dolewając wodę. Dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji możesz dodać trochę oliwy z oliwek. Serwuj z pitą, chapati, naan lub każdym innym rodzajem pieczywa, marchewką, porem, selerem, bądź jako dodatek do potraw mięsnych i rybnych.

Jak widać brat mój eksperyment przeżył 😉

2 komentarzy

  1. […] Roztrzep jajko z mlekiem, np. w głębokim talerzu. Zamocz w mieszaninie pokrojoną na kromki brioszkę, z obu stron. Usmaż na niewielkiej ilości margaryny na złoty kolor. Podawaj z tahini i miodem lub tahini i konfiturą. Sama pasta tahini jest bowiem zupełnie mdła. Dopiero z jakimś dodatkiem nabiera charakteru. Niekoniecznie słodkim. Może to być czosnek i ciecierzyca, jak w klasycznym hummusie. […]

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*