Hummus to sztandarowy arabski dip z ciecierzycy, który miałam okazję spróbować już dawno, w Irlandii. Nigdy jednak nie odważyłam się przyrządzić go sama ze względu na brak podstawowego składnika – pasty sezamowej tahini. Ale ponieważ wyczytałam gdzieś, że i tahini można zrobić w domu, oto powstał mój pierwszy hummus. Bardzo podobny w smaku do tego, który kupował Gary. Tradycyjnie powinnam podawać go z pitą, ale miałam akurat ochotę na placki chapati pokrojone w trójkąty. Połączenie jak najbardziej udane.
- 1/2 filiżanki ciecierzycy (przed ugotowaniem)
- 1,5 łyżki prażonych ziaren sezamu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- mały ząbek czosnku
- sól
- woda po gotowaniu ciecierzycy
Zblenduj wszystkie składniki, stopniowo dolewając wodę. Dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji możesz dodać trochę oliwy z oliwek. Serwuj z pitą, chapati, naan lub każdym innym rodzajem pieczywa, marchewką, porem, selerem, bądź jako dodatek do potraw mięsnych i rybnych.
Jak widać brat mój eksperyment przeżył 😉
[…] rodzaj używanej mąki. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do gulaszy typu korma lub curry, hummusu, jajecznicy. U nas popularne również z konfiturami, miodem, śmietaną, […]
[…] Roztrzep jajko z mlekiem, np. w głębokim talerzu. Zamocz w mieszaninie pokrojoną na kromki brioszkę, z obu stron. Usmaż na niewielkiej ilości margaryny na złoty kolor. Podawaj z tahini i miodem lub tahini i konfiturą. Sama pasta tahini jest bowiem zupełnie mdła. Dopiero z jakimś dodatkiem nabiera charakteru. Niekoniecznie słodkim. Może to być czosnek i ciecierzyca, jak w klasycznym hummusie. […]