Najbardziej typowy, francuski vinaigrette zawiera zwykle szalotkę, ocet z czerwonego wina oraz musztardę Dijon. Ale jest też wiele innych wariacji na temat tego sosu sałatkowego, które można znaleźć np. na vinaigretterecipe.com.
Inne dodatki: czosnek, suszone pomidory, sok z cytryny, zioła, np: tymianek, estragon, bazylia, natka pietruszki, szczypiorek, oliwa truflowa, z chilli lub inna aromatyzowana
Klasyczne proporcje, wg Cooking Light i filmiku epicurious techniques:
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 6 łyżek oliwy lub oleju
Wymieszaj ocet z musztardą, solą i pieprzem. Ubijając trzepaczką, powoli dodawaj oliwę, tak by powstał sos o jednolitej, gładkiej konsystencji.
[…] sos vinaigrette […]
[…] sos vinaigrette z białym octem winnym i musztardą sarepską, z tego przepisu na vinaigrette […]