Korzenne ciasto dyniowe z solonym karmelem

Dynia w znanym i lubianym towarzystwie przypraw korzennych. Kompozycję wzbogaciłam o prażone pestki dyni i lekko słony karmel. Ten ostatni dodatek wywołał nieskrywane zdziwienie moich degustatorów, które szybko przerodziło się w słowa uznania. Mnie sos również bardzo pasował. Smakował nieco jak mleczne krówki, których słodycz lekko przełamuje odrobina soli. Nieprzekonanym do tej kombinacji przypominam, że połączenie słonego masła orzechowego i słodkiego dżemu bardzo lubimy!

Ciasto możecie podać też w towarzystwie kremu na bazie serka mascarpone albo np. z powidłami. Będzie pyszny również bez szczególnych dodatków. Proporcje sody i proszku są dobrze wyważone – ciacho nie ma żadnego gorzkiego posmaku. Receptura powstała na bazie mojego wcześniejszego eksperymentu: ciasta marchewkowego z pomarańczą i kardamonem.

Ciasto z dyni:

  • 2 średnie jajka
  • 1/2 szklanki cukru Muscovado
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1.5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw do dyni (4 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki kardamonu)
  • 2 szklanki grubo startej dyni hokkaido (180 g)

Sos karmelowy:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki Muscovado
  • 3 łyżki Demerara
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1/4 łyżeczki soli

Ciasto z dyni: Ubij jajka z oboma cukrami na puszystą masę. Dodaj olej. Wmieszaj mąkę, połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną oraz startą dynię. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwadratowej o wymiarach 20 x 20 cm). Piecz w 175 st. C (z termoobiegiem) ok. 35 minut. Podawaj z prażonymi pestkami dyni i sosem karmelowym.

Sos karmelowy: Umieść miód, oba cukry i 2 łyżki wody w rondlu. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się kryształów cukru. Lekko przestudź. Koniecznie, bo inaczej śmietanka będzie pryskać i może wytrącić się bryła karmelu. Ostrożnie dodaj śmietankę, cały czas mieszając. Posól, uważając by nie dodać zbyt dużo soli, ale słona nuta była delikatnie wyczuwalna na tle słodyczy.

Sos można podawać na ciepło i na zimno. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, pankejków, gofrów, lodów i innych deserów oraz ciast.

Korzenne ciasto dyniowe z solonym karmelem w wydaniu Agnieszki Derengowskiej:

Korzenne ciasto dyniowe z solonym karmelem_A.Derendowska

 

9 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*