Bliny gryczane

Tradycyjne rosyjskie bliny (nazywane też blinami carycy Katarzyny), czyli na drożdżach i z mąką gryczaną. Pochodzą z rosyjskiej kuchni plebejskiej, ale m.in. za sprawą carycy Katarzyny Wielkiej stały się potrawą bardzo wykwintną. W czasach pogańskich smażyło się je na Maslenice (Масленица), aby pożegnać zimę i pozdrowić nadchodzącą wiosnę. Po wprowadzeniu Chrześcijaństwa placuszki obowiązkowo serwowane są na ostatki poprzedzające Wielki Post. Koniecznie z intensywnymi dodatkami – kawiorem, śledziem czy wędzonym łososiem. Więcej na temat blinów w listopadowym (2011) wydaniu Mojego Gotowania.

Przy przyrządzaniu placków skorzystałam z tego przepisu.

  • 2/3 filiżanki (75 g) mąki gryczanej
  • 2/3 filiżanki (75 g) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 150-200 ml mleka i/lub wody
  • 10 g drożdży
  • 1 jajko

Zrób zaczyn z drożdży. Połącz z mąką, odstaw na ok. 30-45 min (do podwojenia objętości). Wmieszaj żółtko i pianę z białka. To ważne. Inaczej blliny będą płaskie (testowałam). Z przepisu wychodzi ok. 6 placuszków.

Serwuj np. z pstrągiem wędzonym, kleksem śmietany i świeżo mielonym pieprzem oraz szczypiorkiem.

Inne pomysły: łosoś lub kawior i koperek, śledź, jajko na twardo, sos jogurtowy, tzatziki, twarożek z ziołami, sałatka z buraczków, dip z anchois, gorgonzola z orzechami.

Bliny można serwować też na słodko, z owocami, konfiturami, cukrem pudrem, bitą śmietaną, syropem klonowym, Nutellą, masłem orzechowym i dżemem, masą kajmakową (np. bliny a’la banoffee pie – z masą krówkową, bananem i bitą śmietaną), itp.

Wersja z lodówki, bez piany z białek:

  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 szkl. mąki gryczanej
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • sól
  • jajko

Zrób zaczyn z drożdży. Wymieszaj go z resztą składników i odstaw do lodówki na noc. Rano smaż małe placuszki. Możesz też ciasto pozostawić na 30-45 min w temperaturze pokojowej.

To już nie jest tradycyjna metoda przyrządzania blinów, ale działa bardzo dobrze. Ciasto ma idealną konsystencję, a placuszki wychodzą pulchne i nie przefermentowane.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*