Prosta, ale pyszna zupa-krem z pora z nutą wina. Od czasu do czasu podaję ją z koperkiem, kiedy indziej z pietruszką lub grzankami. Bardzo fajnie komponuje się z grzankami z ciemnego chleba skropionego olejem z orzechów włoskich. Możecie dodać do zupki również prażone pestki dyni.
Przepis przygotowałam na potrzeby książki „Dieta dla serca”.
- 2 średnie ziemniaki
- 2 duże pory
- 1 łyżka margaryny Optima Cardio
- 1/3 szklanki wina
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka jogurtu lub śmietany
- ulubiona zielenina (koperek, pietruszka lub szczypiorek)
- grzanki (np. z ziemnego chleba skropionego olejem z orzechów)
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Białe części pora pokrój w talarki. Lekko skarmelizuj oba warzywa w dość dużym rondlu, na rozgrzanej margarynie Optima Cardio. Następnie dodaj wino. Gdy wyparuje zalej warzywa bulionem. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj do momentu aż staną się miękkie. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem, dodając jogurt.
Posyp zieleniną oraz grzankami i podawaj.
Pomysłowa i pyszna zupa, coś prostego ale wykwintnego. Podoba mi się.