Bardzo prosty sposób na aromatycznego kurczaka. Filet wypełniony suszonymi pomidorami, serem feta i świeżymi ziołami – bazylią oraz pietruszką. Z bardzo delikatną, ale wyczuwalną orzeźwiającą cytrusową nutą. Ja podawałam te drobiowe kieszkonki z pieczonymi młodymi ziemniakami oraz ryżem w pietruszkowym pesto. Niemniej w innym akompaniamencie (pieczywo, makaron, kasza kuskus?) również będą wyśmienite.
Inny, fajny pomysł na kurczaka znajdziecie we wpisie: Ziołowe roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej.
- filet z piersi kurczaka
- ser feta
- suszone pomidory
- świeża bazylia
- świeża natka pietruszki
- skórka z cytryny
- sól, pieprz, świeży tymianek
- ziemniaki w tymianku, surówka z młodej kapusty
Umyj i oczyść pojedyńcze piersi z kurczaka. Natnij je od góry, tworząc głęboką kieszonkę. Pokrój ser feta i suszone pomidory, posiekaj zioła, zetrzyj skórkę z cytryny i wymieszaj. Umieść farsz we wnętrzu filetów. Zamknij wykałaczkami. Oprusz mięso solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Podsmaż na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju, tak by zatrzymać soki i wytworzyć złocistą skórkę. Następnie duś pod przykryciem (u mnie z papieru do pieczenia) do miękkości mięsa, ok. 15-20 min. Pokrój poprzecznie na kawałki i podawaj. Np. z pieczonymi ziemniaczkami.
Uwielbiam takie nadziewane mięsa, a tym bardziej jeśli mowa o kurczaku!
Pyszności! Bardzo eleganckie wydanie kurczaka!
Kurczaczek świetnie się prezentuje. Musi być naprawdę pyszny 🙂
Pyszna roladka z kurczaka, rewelacja 🙂
Ha!!! No i wiadomo co dzisiaj mąż będzie jadł na obiad!!! 🙂 Dzięki za inspirację!
Feta i suszone pomidory, pycha!
Wygląda cudnie! I na pewno tak też smakuje! Zastanawiam się, czy można przyrządzić go w piekarniku? A jeśli tak, to czy wtedy najpierw podsmażyć? Bardzo proszę o odpowiedź, chciałabym spróbować swoich sił w przygotowaniu tego specjału 🙂
Oczywiście, że można przyrządzić w piekarniku. Ja tego nie zrobiłam bo piekłam w nim wtedy ziemniaczki i łososia. Kurczaka warto najpierw podsmażyć. Wtedy soki zostaną zatrzymane i mięso będzie delikatniejsze. Bez podsmażania będzie jednak bardziej dietetycznie. Przy tej opcji sugeruję użycie rękawa kuchennego. W innym wypadku kieszonki mogą wyjść suche.
[…] Inny, fajny pomysł na kurczaka znajdziecie we wpisie: kieszonki z kurczaka po śródziemnomorsku. […]