Włoska bruschetta z bułgarską nutą

Bruschetty* z upieczonego własnoręcznie włoskiego chleba na zakwasie. W wersji najbardziej klasycznej podaje się je z mozzarellą, pomidorami i bazylią. Ja przetestowałam dziś wersję z bułgarskim solankowym serem owczym, takim jak do sałatki szopskiej. Mój werdykt jest jednoznaczny – ser Bałkanka jak najbardziej nadaje się do zapiekania. I wybornie komponuje się ze świeżą bazylią.

* Uwaga na nomenklaturę! Bruschetta to grzanka z chleba na zakwasie. Grzanka z pieczywa przygotowywanego na drożdżach (bagietki, ciabatty) to crostini.

Użyłam zamrożonego chleba, przez co bardzo łatwo było mi natrzeć grzanki czosnkiem. A dość twardy ser owczy miał czas by delikatnie roztopić się w piekarniku.

  • włoski chleb na zakwasie
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • szynka
  • owczy ser solankowy Bałkanka lub żółty
  • pomidorki cherry
  • świeża bazylia
  • sól oraz świeżo mielony pieprz

Posmaruj kromki chleba (u mnie zamrożonego) oliwą z oliwek. Natrzyj czosnkiem. Nałóż plasterki szynki, starty ser Bałkanka lub żółty, a następnie ćwiartki pomidorków koktajlowych. Zapiecz w piekarniku (ok. 10 min) rozgrzanym do 180 st. C. Dopraw solą i pieprzem. Udekoruj posiekaną świeżą bazylią i podawaj.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*