Parfait z wątróbki

Inspirację stanowił przepis z tej strony. Moja wersja jest jednak zdecydowanie bardziej light i jedynie z pietruszką. Wiele przepisów proponuje jednak do pasztetu z wątróbki dodatek brandy (bardzo popularne), musztardy, gałki muszkatołowej, lubczyku lub innych ziół.

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki Vegety
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki

Namocz wątróbkę w mleku i oczyść. Usmaż na suchej patelni wraz z posiekaną cebulą. Zmiksuj blenderem wraz z pietruszką i Vegetą rozpuszczoną w ok. 3 łyżkach wody. Podawaj ze świeżym pieczywem i np. typowymi dodatkami czyli korniszonami, kiszonymi ogórkami czy musztardą.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*