Przepis z nieznacznymi zmianami, pochodzi z tego bloga. Chlebek był bardzo dobry, ale jak na razie ubiegłoroczne kwadraty dyniowe z orzechami włoskimi i białą czekoladą nadal zajmują u mnie pierwsze miejsce wśród dyniowych słodkości.
- 1.25 szkl. mąki
- 0.75 szkl. płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki przyprawy do szarlotki
- 1/2 szkl. Muscovado
- 1/2 szkl. cukru kryształu
- 1 szkl. puree z dyni
- 2 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotuj metodą „quick bread”, czyli przez zmieszanie składników suchych i mokrych. Piecz ok. 50-60 min w 170-180st. C.