Wiosenna sałatka z ziołowo-czosnkowym dessingiem

Lekka wiosenna sałatka z dużą ilością świeżych warzyw, chudą szynką, jajkami i sosem majonezowo-jogurtowym. Pachnącym czosnkiem, bazylią, koperkiem, cząbrem, nutą mięty i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Smaczna porcja zdrowia na talerzu – pełnowartościowego białka, błonnika, soli mineralnych i witamin.

  • sałata roszponka
  • kiełki słonecznika
  • 4 jajka
  • 1 krótki ogórek
  • 4-5 rzodkiewek
  • 150 g chudej wędliny
  • 2 pomidory
  • 150 g sera feta w zalewie ziołowej
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki majonezu light
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2-3 łyżeczki przyprawy Fit-up do twarożków
  • świeży szczypiorek
  • pieprz kolorowy w młynku

Ugotuj jajka na twardo. Pokrój w plastry, podobnie jak ogórek i rzodkiewkę. Wędlinę pokrój w paski, a pomidory w kostkę. Ser feta odsącz z zalewy. Pestki dyni upraż na suchej patelni. W niewielkim naczyniu połącz majonez, jogurt, czosnek i przyprawę Fit-up. Dokładnie wymieszaj sos.

W większej misce lub bezpośrednio na talerzach układaj liście roszponki, kiełki słonecznika, jajka, szynkę i pomidory. Polej dressingiem czosnkowo-ziołowym, posyp pestkami dyni i podawaj. Na przykład z kromką chleba z mocno chrupiącą skórką.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*